Brno čeká rok plný šansonu

Brněnské Divadlo šansonu láká na Jiřího Suchého, Jarka Nohavicu nebo Lucii Bílou.

Pokud se lidé v Brně chtějí nechat alespoň chvíli unášet atmosférou pařížských kabaretů dvacátého století, mohou k tomu už více než půl roku využít Divadlo šansonu v Židenicích. Jeho umělecký šéf Jiří Vondrák slibuje, že i po prázdninách se bude na co těšit.

Je to skoro devět měsíců, co jste divadlo slavnostně otevírali. Co se nejvíce podařilo?

Jsem pyšný na spoustu věcí. Na to, že Divadlo šansonu přijala za svou domovskou scénu třeba Marta Kubišová, stejně jako Jiří Suchý. Měli jsme raketový start, za pět měsíců máme průměrnou návštěvnost 205 lidí při kapacitě 245 míst. Jen aby nám to vydrželo.

Na koho se mohou lidé těšit v příští sezoně?

V listopadu u nás bude mít premiéru Lenka Filipová, v lednu by měla přijet Lucie Bílá s Petrem Maláskem, která zazpívá dvanáct nových písní. Chystáme také akustické vystoupení kapely Čechomor, koncert Melody Makers Ondřeje Havelky nebo Petra Ulrycha s orchestrem divadla. Určitě bych ale rád lidi pozval i na vystoupení Jiřího Suchého, Jarka Nohavici nebo na Večer Jana Skácela.

Uvidí diváci i nějaký úplně nový pořad?

Rád bych dal příležitost i začínajícím šansoniérům, proto jsme připravili pořad Nové tváře šansonu, který chceme opakovat asi třikrát do roka. Už se nám přihlásilo pět hudebníků, ale lidé se mohou hlásit dál. Jedinou podmínkou je, aby se písně zájemců blížily šansonu, tedy písni, která je chytrá a má obsah. Plánujeme celovečerní pořad, kde by nové tváře šansonu vystoupily před publikem.

Máte připravený v příští sezoně program pro děti?

Osobně jsem kdysi sepsal pohádky s názvem Pohádky z Dobráčkova. Jsou tak trochu naruby, všichni jsou v nich hodní. Vystupuje v nich hodný drak a hodná ježibaba, díky čemuž pak dochází k vtipným situacím. Teď jsem ty pohádky zdramatizoval a na přelomu září a října bych chtěl první z nich odehrát.

Jak jste využil první divadelní prázdniny? Opravoval jste a vylepšoval, jako ostatní divadla?

Sídlíme sice ve starém domě, ale je svým způsobem krásný. Modernizovat bych to tu moc nechtěl, má to svého ducha. Novinkou, kterou zprovozníme v další sezoně, bude originální stařičký jukebox. Nikdo ho sice nedokázal opravit tak, aby fungoval na desky, ale dali jsme do něj nový aparát. Už teď tam je pět stovek písní našeho žánru. Edith Piaf, Marta Kubišová, skladby Semaforu a další lahůdky. Z toho máme skutečně radost.