Brusel šetří Česko kvůli telekomunikační novele, prý omezuje spotřebitele

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Evropská komise začala Česko vyšetřovat kvůli navrhované novele zákona o elektronických komunikacích. Ta má být v rozporu se směrnicí EU a omezovat práva spotřebitele. Novelu má tento týden začít projednávat senát a v případě jejího přijetí v aktuální podobě Česku hrozí milionové sankce.

Do novely se prostřednictvím poslaneckého návrhu dostalo ustanovení, podle kterého mají operátoři povinnost přímo informovat zákazníky jen o podstatných změnách smlouvy a nikoliv o jakékoliv změně, jako dosud. To se týká i informace o možnosti odstoupit od smlouvy bez sankce.

Podle stávající úpravy musí být zákazníci o každé změně nejméně jeden měsíc dopředu informováni, včetně poučení o právu na odstoupení od smlouvy, pokud se změnou nebudou souhlasit. Nově by se tato povinnost měla omezit pouze na to, že operátor sdělí zákazníkovi informaci, že se smluvní podmínky k určitému dni mění a je na něm, aby se sám zajímal, o jakou změnu se jedná a sám si ji na webu či v prodejně operátora našel a podle toho se zachoval.

ČTÚ dopisem důrazně upozornil předsedu senátu, zpravodaje zákona i předsedy senátorských klubů, že se do senátu dostal z poslanecké sněmovny zákon, jehož přijetí by přímo zhoršilo postavení zákazníků mobilních operátorů

„ČTÚ dopisem důrazně upozornil předsedu senátu, zpravodaje zákona i předsedy senátorských klubů, že se do senátu dostal z poslanecké sněmovny zákon, jehož přijetí by přímo zhoršilo postavení zákazníků mobilních operátorů a který je také v naprostém rozporu s právem EU. ČR už kvůli tomu začala vyšetřovat Evropská komise a v případě přijetí zákona hrozí Česku mnohamilionové pokuty,“ řekl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Novela již také přesně nevymezuje podstatné náležitosti smlouvy mezi klientem a operátorem. Současný zákon stanoví, že podstatnými náležitostmi smlouvy jsou například údaje o ceně, způsobu jejího určení, způsoby uplatňování reklamací nebo například cena za přenesení telefonního čísla. Návrh také mění slovo „účastník“ na „spotřebitel“. Ten ale nezahrnuje například živnostníky.

Podle senátorky Aleny Dernerové jde o naprosto absurdní zákon, který zhoršuje postavení obyčejných lidí vůči operátorům a ještě jde proti právu EU. „Asi je na čase si položit otázku, kdo má na takovém zákonu zájem? Lidé, kteří budou v horší pozici, to určitě nejsou,“ podotkla. Návrh mají ode dneška projednávat senátní výbory a měl by být na pořadu jednání schůze horní komory, která začíná ve středu.