Buben bude novou Radyní, přeje si sdružení

„Ve dne bude hrad váš, v noci náš,“ slibuje původní majitel hradu Brtník, rytíř Brtník z Brtníku snaživým dětem v českém filmu Ať žijí duchové. A ty mohly po jeho slibu začít radostně plánovat opravy.

Stejně tak se mohou z blížících se rekonstrukčních prací veselit členové občanského sdružení Excalibur, kterým radní Plzeňského kraje věnovali hrad Buben.

Občanské sdružení se o zříceninu ze 14. století stará již několik let. Podle hejtmanky Milady Emmerové není oprava zříceniny, jejíž hodnota byla odhadnuta na 400 tisíc korun, pro kraj zajímavá. Hrad, který je v havarijním stavu, je ale pořád hojně navštěvovaný. Podle členů Excalibru je stav památky pro návštěvníky nebezpečný. Od roku 1567 je uváděn jako pustý. Kraj se tak zbavil rizika možných žalob od případných poškozených, protože za stav památky vždy odpovídá jeho majitel.

„Poskytneme Excalibru maximální poradenství. V budoucnu dotaci z památkového dotačního programu. Nemusí se obávat žádného druhu přímé kontroly,“ slíbila Vlasta Frouzová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Novému majiteli zmizí problém s penězi.

„Opravovat chceme ze sponzorských darů, ale hlavně z různých grantů, což by dříve šlo dost těžko, protože nám hrad nepatřil,“ říká vrchní zemský rada sdružení Petr Beránek. Dosud tu sdružení, které má desítky členů, pouze dvakrát ročně sekalo trávu, křoví a plevel. Teď chce v první fázi upravit přístupové cesty a prostory na hradě. Zajistí i zchátralé zdivo. „Chtěli bychom, aby se Buben stal jednou z dominant regionu, podobnou, jako je Radyně,“ uvedl Beránek.