Bude iPhone 5 největší skok v jablečné historii?

Apple

Apple Zdroj: MobilMania.cz

S blížící se Konferencí vývojářů (WWDC) se na internetu čile spekuluje o nových produktech s nakousnutým jablkem. Hromada spekulací se vyrojila okolo příští (šesté) generace iPhonu. Mnozí spekulují, že by telefon mohl Apple představit už 11. června, kdy konference začíná. Jen pro zajímavost, po vstupenkách na letošní WWDC se doslova zaprášilo, vyprodáno bylo během několika hodin.

Ještě než přejdeme k zajímavým spekulacím o novém iPhonu, zastavím se u WWDC 2012. Osobně si myslím, že Apple vyrukuje s iOS6 a představí novou generaci MacBooků, které se svým designem budou přibližovat MacBooku Air, nebudou mít mechaniku, za to budou mít retina displej a procesory Intel Ivy Bridge. Vsadit by se dalo i na nové iMacy. Na druhou stranu je pravnou, že Apple představil na WWDC už několik generací iPhonů. Konkrétně: iPhone 3G (2008), iPhone 3GS (2009) a iPhone 4 (2010).

WWDC 2012WWDC 2012 | MobilMania.cz O novém iPhonu, říkejme mu iPhone 5, se hodně mluví. Dle dostupných zpráv od „insiderů“ či lidí pracujících v dodavatelském řetězci Applu půjde o největší skok v pětileté historii. iPhone 5 by měl dostat čtyřpalcový displej a lze očekávat kompletně nový design.

Hodně se spekuluje o využití slitiny zvané LiquidMetal, tekutý kov. Jde samozřejmě o pevnou látku (při pokojové teplotě), která má úžasné fyzikální vlastnosti a při běžném používání se jen tak nepoškrábe.

Koncept LiquidMetal iPhone 5 od francouzského designéra Antonie Brieuxe

koncept LiquidMetal iPhone 5 od francouzského designéra Antonie Brieuxekoncept LiquidMetal iPhone 5 od francouzského designéra Antonie Brieuxe | MobilMania.cz Zdroj: NowhereElse.fr Apple má na využití slitiny výhradní právo od roku 2010, zaplatil za něj 20 milionů dolarů. Dle serveru AppleInsider je ale masové nasazení slitiny otázka ještě dalších několika let a investic ve výši 300 až 500 milionů dolarů. Na poli designu ale ještě zůstaneme, jelikož iPhone 5 by mohl být tenčí díky technologii In-cell displej. Jde o technologii společností Sharp a Toshiba, která integruje dotykové ovládání přímo do displeje a tím eliminuje vrstvu dotykových senzorů. Druhou možností je zachovat tloušťku okolo devíti milimetrů a uvolněné místo obsadit baterií. Tím se dostáváme k předpokladu, že iPhone 5 bude mít delší výdrž. Tuto premisu potvrzuje i nová technologie, kterou Apple využil v novém iPadu.

Procesor A5X se do iPhonu nevejde…

Velké téma je i procesor. Mnozí spekulují nad nasazením čipu A5X, který pohání nový iPad. Jenže v tom je háček. Server AnandTech třetí generaci iPadu rozebral a zjistil, že A5X je pro nasazení v iPhonu příliš velký. Můžeme tedy opět začít spekulovat o čtyřjádrovém procesoru A6. Další vymoženosti, které od Applu očekává server AppAdvice ve zkratce: LTE (4G), 1 GB RAM, NFC, bezdrátové nabíjení, HD FaceTime kamera, 10 MPx iSight kamera a menší konektor. Co myslíte vy?