Bude o krajských penězích rozhodovat externí firma?

Nezávisle na vůli úředníků a politiků. Tak má pracovat firma, která bude vybírat vítěze veřejných zakázek.

Karlovarský kraj chce vybrat soukromou firmu, která pro něj bude organizovat všechna výběrová řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Vyzkouší si to už nyní. Nechá tak vybrat dodavatele stavby Centra technického vzdělávání v Ostrově Jde o zakázku za téměř 350 milionů korun.
Nevládní organizace zabývající se korupcí v Česku před záměrem varují.
„Velká část firem specializujících se na výběrová řízení pro úřady je nedůvěryhodná. Opakovaně porušují zákon o zadávání veřejných zakázek, jsou viníkem pokut udělovaných úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a jsou podezřelé z podílu na korupčních transakcích,“ tvrdí Tomáš Kramár z občanského sdružení Oživení, které provozuje portál Bez korupce.
„Tyto společnosti nemohou vybírat. Složení komise, posuzování nabídek a výběr dodavatele je plně v režii zadavatele. A lze pochybovat o efektivním využití veřejných peněz v případě, že i poté, co zadání bude vytvářet specializovaná firma, zůstává personální obsazení různých oddělení veřejných zakázek nezměněno,“ namítá zase Katarína Oboňová z Transparency International.
Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové mají ale její nadřízení pro svůj záměr dobré důvody. Nejpádnějším má být nezávislost soutěží.
„Často jde o stavební zakázky za stamiliony korun a kraj by chtěl, aby výběrová řízení byla nezávislá na vůli úředníků či politiků,“ vysvětlila mluvčí Pavlíková s tím, že krajská vláda se už obrátila na právníky, kteří mají říct, jaké kroky bude nutné podniknout, aby vše bylo transparentní.
Karlovarský kraj není prvním, kdo s takovou strategií výběrových řízení přišel. Využívají ji nejen kraje (např. Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj), ale také ministerstva.
Opoziční krajský zastupitel Jiří Kotek (Alternativa pro kraj) přesto záměr odmítá. „Krajský úřad má dost zaměstnanců. Nevidím jediný důvod, proč by měly výběry dodavatelů veřejných zakázek kraje řídit externí firmy. Převedením této citlivé práce na jiný subjekt se pouze mlží a rozmělňuje odpovědnost. Vždyť „losovačka“ je toho demonstrativní ukázkou! Vidím za tím přihrávku spřízněným osobám, které vytvoří mlhu, v níž se ztratí odpovědnost vlivných funkcionářů,“ říká zastupitel Kotek.
Hejtman Josef Novotný si uvědomuje riziko nařčení z korupce. „Proto jsme záležitost předali odborníkům, právníkům, kteří vyhodnotí, jaké jsou možnosti a jaká rizika hrozí,“ upozorňuje s tím, že výběrem externí firmy se má co nejvíce snížit riziko nařčení politického vedení nebo úředníků kraje právě z takových věcí. „Pak bude záležet na firmě samotné a jejím kreditu, jak se s tím vypořádá,“ dodává.
Karlovy Vary nezapomenou na výběrové řízení na dodavatele stavby multifunkční arény. Organizovala ho společnost Stormen a dnes se mu říká „karlovarská losovačka“.