Budou datové schránky povinné pro všechny? Vnitro má zpracovat studii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Sněmovní hospodářský výbor pověřil ministerstvo vnitra zapracováním studie, která má prověřit možnost připojení všech občanů do systému datových schránek. V současnosti jsou datové schránky povinné pro státní úřady a právnické osoby a nepovinné pro podnikající soukromé osoby. Cílem návrhu je sjednocení forem komunikace mezi státem a občany, uvedl jeho předkladatel, předseda hospodářského výboru Jan Pilný (ANO).

„Množství takzvaných univerzálních poštovních služeb, mezi které patří posílání úředních dopisů občanům, bude postupně ubývat podobně, jako postupně mizí z ulic dříve nezbytné telefonní budky,“ uvedl Pilný.

Současný systém komunikace státu s úřady je podle něj roztříštěný, těžkopádný a zejména drahý. Zároveň stát na druhou stranu investuje do pokrývání území internetem.

Překážkou je připojení k internetu

Právě pokrytí internetem, které zdaleka nepokrývá celé území efektivně, je podle poslance Václava Snopka (KSČM) důvodem, proč by stát neměl klasické dopisy elektronickou formou nahrazovat. Dalším důvodem je i skutečnost, že řada lidí neumí datové schránky ovládat a nejde jen o starší lidi, doplnil.

Nařízení hospodářský výbor vydal během jednání o zavedení dotací České poště na pokrývání ztráty způsobené poskytováním univerzálních poštovních služeb, kdy poště vzniká ztráta za doručování dopisů i do odlehlých oblastí a udržování ztrátové sítě poboček.

Podle vládního návrhu má být kompenzace pro rok 2015 až do výše 700 milionů korun, v roce 2016 do výše 600 milionů korun a od roku 2017 do výše 500 milionů korun.

Máte datovou schránku? Pozor na pokutu za daňové přiznání