Budoucí prvňáci přišli k zápisu. Bylo jich více než loni

Poprvé ve škole. Téměř šest set dětí z Frýdku-Místku přišlo letos k zápisu. Sedmička byla u toho.

Pro šestiletou Veroniku Pěluchovou byl zápis do první třídy velkým dnem, na který se těšila půl roku. Poslední noc ani nemohla dospat. Do třídy v budově Základní školy na Komenského ulici přišla v doprovodu rodičů Radima a Jiřiny Pěluchových. Zbytek už musela Veronika zvládnout sama.
„U první paní učitelky to bylo jednoduché. Ukazovala mi holčičku, která vozí medvěda v kočáru. Potom mi ukazovala kluka, který skákal přes švihadlo,“ popisuje úvodní zkoušku Veronika, která měla za úkol popsat obrázek. Zkoušku před tabulí z kreslení, psaní i počítání Veronika zvládla.
„Pak jsem si sedla do lavice a měla jsem zapíchnout špejli, na které byl motýl. Potom jsem měla zapíchnout dům a před něj strom,“ vysvětluje Veronika test, při kterém měla poznávat papírové tvary a zabodávat je do umělé hmoty.
Nervozita dolehla na předškolačku při zkoušce v kreslení na papír. Veronika nejprve nechala prázdný papír. Poté na něho napsala své jméno. „Chtěla jsem po ní, ať napíše písmeno V, ale ona se podepsala celým jménem,“ přiblížila situaci učitelka Vladimíra Tichá.
Na závěr zápisu do první třídy odříkala Veronika několik slabik. „Chtěli, ať říkám la, la, la,“ říká Veronika.
Při závěrečném testu znalostí učitelky objevily drobounký problém. „Má drobné obtíže s vyslovováním L, ale to se při cvičení spraví,“ říká Tichá.

Velký krok i pro rodiče

Významný životní krok Veroniky natáčel videokamerou otec Radim. „Všechno točím. Až budeš starší, určitě se na video ráda podíváš. Je to chvíle, na kterou nezapomeneme,“ ujišťuje Veroniku, která nemá žádné sourozence, Pělucha. Z pamětihodné události je trochu naměkko.
„Nemohl jsem uvěřit tomu, že už jde Veronika k zápisu. Ještě nedávno byla miminko,“ směje se Pělucha.
Maminka budoucí školačky Jiřina během zápisu vypisovala potřebné doklady. „Musela jsem napsat, kam chodila do mateřské školy. Taky jsem vypisovala všechny kontakty, adresu domů nebo telefonní číslo,“ říká Pěluchová, podle které je Veronika nejšikovnější v kreslení a počítání.
Ze školy si Veronika odnesla kromě zážitku i pamětní list. „A dostala jsem rozvrh hodin,“ chlubí se Veronika, když opouští budovu školy. O své budoucnosti měla v tu chvíli jasno.
„Chci být učitelkou,“ sděluje Veronika rodičům. Na zádech ještě neměla aktovku, ale už ji má nachystanou u postele. „Do školy mám úplně všechno. Batoh, tužky, deníček,“ vypočítává
výbavu Veronika.

Do školy i v pěti letech

Zápisy dětí trvaly ve Frýdku-Místku dva dny. Do základních škol dorazilo téměř šest set předškoláků. O šest více než loni. Jen na Základní školu na Komenského ulici přišlo čtyřicet dětí.
Podle vedoucí školského odboru frýdecko-místeckého magistrátu Ilony Nowakové vypadaly zápisy na každé škole jinak. „Někde děti přicházejí do pohádkového prostředí. V každé třídě je nachystaná nějaká
pohádka nebo film. Třeba Sedmá základní škola měla téma Harry Potter,“ přibližuje Nowaková.
Letos se vůbec poprvé mohly hlásit i pětileté děti. Kolik jich nastoupí, učitelé zjistí až prvního září. Podle dětské psycholožky Ludmily Mrkvicové není nejlepší posílat děti do školy tak brzy. „Už jsem měla několik případů, kdy děti doplatily na to, že šly do školy o rok dříve. Rodiče by se neměli dívat pouze
na znalosti svého potomka,“ říká Mrkvicová s tím, že je důležitá i jeho psychická vyspělost a schopnost zařadit se a pracovat v kolektivu.

ZÁPISY DO PRVNÍCH TŘÍD

• Zápisy se konaly na třinácti školách.
• K zápisu přišlo letos 599 dětí. Devětapadesát rodičů požádalo o odklad.
• Loni k zápisu přišlo 593 dětí, v září nastoupilo do školy 511 žáků.