Bugatti Chiron chce stanovit nový rychlostní rekord. Pokoří 450 km/h?

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron
Bugatti Chiron
2
Fotogalerie
Bugatti Veyron je už od roku 2005 držitelem titulu nejrychlejšího produkčně vyráběného auta na naší planetě. Zvýší rychlostní laťku zase o něco výše?

V roce 2010 ho o sedm kilometrů v hodině překonala verze Super Sport hodnotou 431,072 km/h. V roce 2014 Veyron sesadil z trůnu Hennessey Venom GT, ten byl ale nakonec z Guinessovy knihy rekordů vyškrtnut. Jen pro připomenutí, Venom GT absolvoval rychlostní test jen v jednom směru, zároveň se podařilo prodat jen 16 aut z plánovaných 29, což nevyhovuje podmínkám pro sériové auto.

V brzké době chce Bugatti se svým nejnovějším modelem zase o něco zvednout laťku. Pro magazín Autocar se tím v Goodwoodu pochlubil sám šéf automobilky Wolfgant Dürheimer: „Automobilka se pokusí stanovit nový rychlostní rekord. Už teď je jisté, že Chiron bude rychlejší než Veyron Super Sport, ale ještě nevíme, o kolik. Máme nějaké výpočty z našich simulací, ale vždycky je velký rozdíl mezi teorií a realitou.“

Uvidíme, jak moc novinka překoná dosavadní model. Předpoklady k tomu samozřejmě má, aerodynamika je zase o kus dál než tomu bylo v minulosti a zcela jinde je také motor. I nadále jde o osmilitrový šestnáctiválec, ale ten je prý z 95 % přepracován. Ze základních komponentů by údajně nebylo vůbec možné dostat takový výkon, jakým aktuálně disponuje Chiron. Tedy rovných 1103 kW (1500 koní) a 1598 Nm.

Automobilka udává maximální rychlost Chironu 420 km/h, jde ale o elektronicky omezenou rychlost. Jinak na tom nebyl ani předchozí Super Sport, který automobilka pro stanovení rekordu musela odblokovat. Problémem totiž není ani tak výkon potřebný k dosažení rychlosti, jako pneumatiky, které nedovedou čelit takovému náporu.

Jeden malý rekord už Chiron v rukávu každopádně má, během nedávné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans usedl za volant sám Dürheimer a prohnal se po rovince Mulsanne rychlostí 236 mil/h (380 km/h), čímž překonal například závodní prototyp Audi R18 o 23 mil v hodině.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz