Burza Mt. Gox zřejmě zkrachovala, bitcoin prudce padá

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Japonská bitcoinová burza Mt. Gox je po sérii problémů v uplynulých týdnech nedostupná. Podle zatím nepotvrzených informací oznámila insolvenci. Obávat se nemusí jen uživatelé burzy, v ohrožení je i důvěra virtuálního platidla.

Dříve největší bitcoinová burza Mt. Gox se zřejmě stane historií. Její internetové stránky jsou od dnešního rána nedostupné a nejspíše byly smazány. Podle webu Bitcoin Charts, který sleduje obchodování na jednotlivých burzách, se provoz zastavil v 11 hodin tokijského času (3:00 SEČ). Mt. Gox je jakýmsi druhem specializované směnárny na bázi burzy: umožňuje koupit nebo prodat bitcoiny za dolary a další měny.

Šéf burzy Mark Karpeles přestal po uzavření burzy reagovat na telefony a emaily, nenachází se ani v tokijském sídle společnosti. Před budovou se shromáždila malá skupinka protestujících, kteří se dožadovali navrácení peněz.

Podle neověřeného dokumentu, který zveřejnil bloger Ryan Galt vystupující pod pseudonymem The Two-Bit Idiot, hackeři z Mt. Gox během několika let kvůli neodhalené technické chybě ukradli 750 tisíc bitcoinů. To by podle pondělních cen odpovídalo ztrátě přes 50 milionů dolarů (sedm miliard korun). Burze prý nyní zbývají jen dva tisíce bitcoinů a 22,4 milionu dolarů v dalších měnách. Zpráva také uvádí, že Mt. Gox má závazky 174 milionů dolarů a majetek pouze 32,75 milionu dolarů.

Protest před sídlem Mt. Gox

Z dokumentu vyplývá, že burza bude uzavřená asi měsíc a během této doby se bude připravovat na opětovné spuštění provozu. Během této doby chce přitáhnout investory, kteří dodají potřebný kapitál. Mt. Gox tvrdí, že pokud se jí nepodaří přežít, „mohl by to být přinejmenším pro většinu veřejnosti i konec bitcoinu“. Burza dále vyzývá členy bitcoinové komunity, aby do ní investovali alespoň 200 tisíc bitcoinů. „Pokud tak neučiníme, budou naše budoucí náklady nevyčíslitelné,“ dodává dokument.

Ještě před odstavením burzy vystoupilo šest největších obchodníků s bitcoiny s prohlášením snažícím se naopak uživatele virtuálního platidla ujistit, že aktuální potíže se týkají pouze Mt. Gox samotné. „Toto tragické narušení důvěry uživatelů Mt. Gox je výsledkem jednání jedné společnosti a neodráží sílu či hodnotu bitcoinu a souvisejícího odvětví,“ uvedly ve společném prohlášení burzy Bitstamp, BTC China a Kraken, makléřská společnost Coinbase, poskytovatel bitcoinových peněženek Blockchain a platební společnost Circle Internet Financial. „Okolo bitcoinu se pohybují stovky důvěryhodných a zodpovědných společností.“

Vzestup a pád bitcoinu v posledních třech měsících (burza Bitstamp)Vzestup a pád bitcoinu v posledních třech měsících (burza Bitstamp)Vzestup a pád bitcoinu v posledních třech měsících (burza Bitstamp) | Coin Desk

Investoři ale navzdory tomuto ujišťování poslali bitcoin na letošní minimum. Burzy Bitstamp a BTC-e reagovaly prudkým propadem, prvně jmenovaná klesla až na 404 dolarů za bitcoin, i když vzápětí část ztráty vymazala.

Japonský finanční regulátor nehodlá na potíže Mt. Gox nijak reagovat. „Bitcoin není měna, je alternativou k měnám, jako třeba zlato,“ uvedl mluvčí úřadu. „Bitcoin není předmětem našeho dohledu,“ dodal.