Burza testovala akcie Twitteru. Poprvé simulovala primární emisi

Vývoj akcií Facebooku

Vývoj akcií Facebooku Zdroj: Yahoo Finance

Newyorská burza o víkendu testovala připravovaný vstup akcií internetové společnosti Twitter na trh. Chce se tak vyhnout podobným problémům, jež provázely loňskou primární emisi Facebooku na konkurenčním Nasdaqu.

„Test systémů byl úspěšný,“ prohlásil mluvčí burzy. Víkendové testování systémů je na newyorské burze běžné. Tentokrát ale burza poprvé uskutečnila simulovanou primární emisi akcií. Očekává se, že akcie Twitteru vstoupí na trh příští měsíc.

O Twitteru usiloval také Nasdaq, kde se obvykle obchodují technologické tituly. Nasdaq si chtěl napravit pověst po primární emisi Facebooku, kterou poznamenala zpoždění a pochybení v obchodních příkazech. Americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Nasdaqu kvůli těmto problémům v květnu uložila rekordní pokutu deset milionů dolarů (186 milionů Kč).

Twitter tento týden oznámil, že hodlá prostřednictvím primární emise akcií získat až 1,6 miliardy dolarů (téměř 30 miliard Kč). Dodal, že nabídne investorům 70 milionů akcií v ceně 17 až 20 dolarů za kus. Pokud se tyto akcie prodají, budou moci jejich upisovatelé nakoupit dalších 10,5 milionu akcií.

Sociální síť Twitter
Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat vzkazy ve zprávách o délce do 140 znaků. Společnost tento měsíc uvedla, že má v současnosti přes 218 milionů aktivních uživatelů, kteří posílají 500 milionů zpráv denně. Příjmy firmy pocházejí především z reklamy.

Stanovené cenové rozpětí ohodnocuje celý podnik až na 10,9 miliardy dolarů. Někteří analytici přitom očekávali, že emisní cena Twitter ohodnotí až na 15 miliard.

Začátkem října Twitter poprvé zveřejnil své finanční výsledky. Ty ukázaly, že firma v uplynulých letech sice vykazovala silný růst tržeb, ale byla ztrátová. Navzdory tomu je primární emise Twitteru jedním z nejočekávanějších vstupů na burzu od loňského debutu Facebooku.

Vývoj akcií Facebooku:Vývoj akcií FacebookuVývoj akcií Facebooku | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance