Bydlet singles je novým trendem na českém trhu

Žít „single“ je trend, kterému se přizpůsobuje i Česká republika. Počet domácností, v nichž žije pouze jediný člověk, v loňském roce dosáhl jednoho a čtvrt milionu lidí, což přestavuje víc než 11ti procentní podíl na celkové populaci. Přitom ještě před patnácti lety jich byla pouhá polovina. Čísla, která zveřejnil Český statistický úřad, dokreslují i zkušenosti finančních ústavů. Ačkoli si hypotéky často bereme v páru, např. podle zkušeností ČSOB přibývá jedinců, kteří své bydlení plánují samostatně.

V tomto životním stylu se stále více přibližujeme tradičním západoevropským zemím jako je Velká Británie, Nizozemsko, Francie či sousední Německo a Rakousko, kde podíl domácností jednotlivců na celkové populaci přesahuje dokonce 15 procent. Zajímavé je, že státy na východ od našich hranic i jižní státy včetně Španělska a Itálie tomuto trendu nepodléhají. Právě naopak – zachovávají tradiční model rodinného bydlení. Singl domácnosti v Itálii dosáhly pouhých pěti procent.

Z podkladů, které pak mají k dispozici bankovní domy, vyplývá, že bydlení stále pořizujeme na základě skutečných potřeb a životních situací a ne jak se říká „na kšeft“. „Průzkum, ve kterém jsme se zaměřili na mladé zájemce o bydlení a lidmi, kteří si na nový dům či byt vzali hypotéku, uvádí, že většina mladých považuje za správný čas na pořízení bydlení výhodnou situaci na nemovitostním trhu (víc než 27 procent). Realita je ale jiná,“ říká Ivana Bohatcová z ČSOB a dodává: „Téměř polovina těchto lidí (45 procent z těch, kdo už splácí hypotéku a 39 procent těch, kteří o bydlení uvažují) si vlastní bydlení pořídila nebo chce pořídit až v okamžik, kdy se osamostatňují od rodičů bez ohledu na aktuální cenovou nabídku na trhu.“

Stejný průzkum skupiny ČSOB potvrzuje podle Bohatcové známý fakt, že se mladí lidé musejí kvůli bydlení zadlužit a že rozhodně nespoléhají na jeden zdroj financování. Dotazovaní ve valné většině uvádějí (dvě třetiny dotázaných), že budou nové bydlení financovat pomocí hypotéky. Polovina pak počítá, že navíc sáhne i do vlastních úspor a případně si vezme úvěr ze stavebního spoření. Snaží se tak rozložit riziko, že nebudou mít na splátky. Zodpovědné chování ale většinou může ztroskotat právě na fenoménu „single“ žití. Většina lidí totiž nemá dost prostředků na to, aby hypotéku splácela samostatně. Vždyť 80 procent z těch, kdo si vzali hypotéku, uvádějí, že si ji berou v páru.