Bydlí na radnici. Jen papírově

Vyhnout se trvalému bydlišti? Pro někoho rána, jiným nepomůže ani kriminál.

Adresa – klatovská radnice. Pro někoho ideální schovávačka před exekutory, pro jiné zase jediné možné východisko. Kolik takových lidí je? Podle vedoucího odboru vnitřních věcí Milana Jarošíka více než tři sta. A každým rokem jich přibývá.

Strážník pošťákem

Pošťák sice zvoní vždycky dvakrát, ovšem v případě městských strážníků je to spíš o štěstí. Zastihnout totiž adresáta, který nemá trvalé bydliště, je vesměs náhodné. „A to nemusí jít vyloženě o bezdomovce, lidi, kteří se vyhýbají práci nebo dlužníky, co se schovávají před exekutorem. Spousta z nich chodí normálně do zaměstnání, ale zkrátka přišli o trvalé bydliště a žijí třeba u známých,“ vysvětluje velitel strážníků František Kacerovský.

„Takovým lidem doručíme poštu bez problémů, ale u jiných lidí je to tak, že je hlídka potká na ulici nebo najde v bufetu na nádraží,“ dodává. Dvaačtyřicetiletý Milan je už tři roky na ulici. Nejdřív přišel o práci, pak o domov a dnes se živí jen z toho, co mu lidé dají před hypermarketem. Kam mu chodí pošta? Sám neví. Naposled bydlel u své přítelkyně v Liberci, ovšem tam neměl trvalé bydliště. Řízením osudu se dostal až do Klatov, ovšem tady se mu nevede líp. Nemá žádné dokumenty o dosaženém vzdělání a občanský průkaz nemůže najít.

„V občance mám litoměřickou adresu, ale tam už dávno nejsem,“ říká bezdomovec, který přespává v čekárnách nebo v odstavených vagonech. A kdy dostal svůj poslední dopis? „Když jsem přišel o byt. Byla to upomínka o nezaplaceném nájmu. Nakonec jsem se musel z bytu odstěhovat a to bylo naposledy, co jsem dostal nějakou obálku od pošťáka. U známé, kde jsem pak nějaký čas bydlel, mě nikdo nezastihl,“ dodává.

Každá mince má ale dvě strany a adresa na radnici se občas hodí i lidem, kteří se chtějí trvalému bydlišti záměrně vyhnout. Ovšem tady nestačí jen přijít a říct, že odteď budou všechny dopisy chodit jinam. To potvrdil malý test. Může se redaktor jen tak vyvléci z trvalého bydliště? „Tohle opravdu nejde. Nemůžete přijít do kanceláře a jen tak se sem přihlásit. Musí pro to být zákonné důvody. Dokonce není možné trvalé bydliště zrušit, když budete ve výkonu trestu,“ potvrdil Jarošík.

Tisíce obálek

Radnice zavalená dopisy? Rozhodně ne. Kdyby totiž každý člověk dostal jeden dopis měsíčně, za pět let by muselo být na radnici vymezeno místo pro více než dvacet tisíc zásilek. Podle pracovníků většiny úřadů je takové doručování jen formalita. „Okamžitě dostáváme oznámení o tom, že dotyčný se na adrese nezdržuje,“ říká ředitel Finančního úřadu v Klatovech Václav Černý. Pak už nezbývá nic jiného, než adresáta informovat o zásilce formou veřejné vyhlášky. Ani to ale nepomáhá.