Byl jsem přesvědčený, že končíme

Chrudim přežila klinickou smrt a zůstává na mapě první hokejové ligy.

30. dubna oznámilo vedení HC Chrudim, že po dvou letech končí své působení v první lize. Po dvou měsících se jim podařilo překonat všechny překážky a své prohlášení vzalo zpět. „Vůbec jsme nečekali, co oznámením konce způsobíme,“ říká generální manažer klubu Petr Tankos.

Vaše rozhodnutí skončit s hokejem v Chrudimi způsobilo velký rozruch.
Rozhodně to nebylo účelové. Byli jsme s kolegou Vladimírem Pitterem opravdu přesvědčeni, že končíme. Takový ohlas jsme nečekali a upřímně mě to těší. Je to známka toho, že lidi v Chrudimi si první ligu zaslouží. Především fanoušci se zachovali skvěle.

Všechny hlavní překážky se vám podařilo překonat.
Nevěřil jsem, že se to podaří. Obnovili jsme jednání s občanským sdružením, které má na starosti mládežnický hokej. Eaton Pardubice už téměř začal spolupracovat s Vrchlabím, ale znovu by se měl vrátit k nám, a zastupitelé Chrudimi nás slíbili podpořit částkou dvou milionů korun.

Jedná se o jednorázovou dotaci?
Dostaneme dva miliony na tuto sezonu a dál se bude jednat.
Byl to nátlak na zastupitele, aby vám dali peníze, jinak hokej v Chrudimi skončí?
Takhle mi to vůbec nepřijde. Pokud na konci sezony prohlásíte, že končíte, tak na tom nevidím nic špatného. My jsme po sedmi letech zhodnotili, že to takto nemá dál cenu. Bez podpory města jsme dál pokračovat nemohli. Oznámili jsme to včas. Kdybychom to řekli těsně před sezonou nebo v jejím průběhu, tak to bych považoval za nátlak.

Válečné sekery s občanským sdružením se podařilo zakopat?
Zástupci sdružení po impulzu z radnice pochopili, o co nám jde. Navrhnul jsem jim, aby sami řekli, jak si vzájemné působení představují.

Takže chrudimská mládež přejde pod váš klub?
Přesně tak. Pod svazem jsme stejně stále pod jedním identifikačním číslem, ale jinak jsme dva samostatné subjekty – HC Chrudim o.s. a HC Chrudim s.r.o. Teď se jenom spojíme i po právní stránce.

Zástupci občanského sdružení se budou podílet na řízení mládežnických družstev?
Nikdy jsme neměli jiný úmysl. Měli sice strach, že tam nebudou, ale to byly jenom liché obavy. Minulý týden si zvolili nové vedení, které s námi začne vyjednávat o spolupráci.

Podařilo se vám znovu obnovit spolupráci s extraligovými Pardubicemi, proč se tak klub rozhodnul?
Podmínkou Pardubic bylo, aby nám začalo pomáhat město. To se stalo, takže není důvod, abychom se nestali jejich farmou. Funguje to tak ve více klubech a právě Chrudim je pro Pardubice nejideálnějším partnerem ze sportovního i finančního hlediska. Je nesmysl, aby měli farmu třeba v Šumperku.

Takže Eaton Pardubice majetkově vstoupí do vašeho klubu?
Eaton by se měl stát majoritním vlastníkem Chrudimi. Finančně se bude podílet na chodu klubu. Jakým způsobem, to se ovšem bude ještě řešit. Podobně to funguje mezi extraligovým Libercem a prvoligovými Benátkami nad Jizerou.

Máte už jasno o výši rozpočtu na další sezonu?
Konkrétní čísla vám neřeknu, ale rozpočet půjde dolů o třicet čtyřicet procent. Šetřit se bude především na platech hráčů. Jinde není kde. Není ovšem pravdou, že bychom dřív hráče přepláceli. V Chrudimi jsme vždycky šetřili. Někteří hráči musí být pochopitelně lépe zaplacení, ale procentuálně to odpovídalo středu tabulky. Nikdy jsme nekonkurovali Ústí nad Labem nebo Chomutovu.

Jak na čekání, jestli Chrudim bude hrát první ligu, reagovali hráči?
Rozhodně jim patří velký dík. Do poslední chvíle jim nebyli schopni říct, jak to dopadne. Přitom už jsme potřebovali, aby začali trénovat. Část z nich se skutečně do tréninku zapojila. Pět šest hráčů by se mělo připojit v srpnu, kdy je chceme vyzkoušet.

Kdo bude tým trénovat?
Trenérem zůstává Pavel Rohlík, který se stává i sportovním manažerem. Hrajícím asistentem je Tomáš Blažek a hledat budeme ještě jednoho asistenta, který se k týmu připojí na začátku srpna.

Může se stát ještě něco, co by start Chrudimi v první lize zhatilo?
Nestrašte! (smích)