Být o svátcích popelář? Za trest

Zatímco většina lidí na Štědrý den odpočívá, někteří musí pracovat.

Čtyřiatřicetiletý Aleš Suchánek ze společnosti Compag půjde do práce na Štědrý den v šest hodin ráno. Z ní se dostane, pokud půjde všechno dobře, za dvanáct hodin. Doma na něj počkají s večeří, třináctiletá dcera už naštěstí na Ježíška nevěří.
Mezitím bude ve voze odhrabovat sníh. Když nenapadne, dostane jinou práci. A pokud bude chvíli klid, popřeje si s dalšími šesti kolegy připravenými odhrnovat hezké svátky. Jako asi osmkrát předtím.
„Rodiny už jsou smířené,“ říká jednatřicetiletý otec pětiměsíčního syna Jiří Vodička. Na Štědrý den bude řídit popelářský vůz na tříděný odpad. V práci bude, dokud nevyveze všechen, což je právě o svátcích problém. Odpadu je totiž víc než kdy jindy, stejně jako zaparkovaných aut.
„Lidé nedodržují třímetrový průjezdný pruh, nerespektují žlutou čáru, zákaz stání ani vjezdu, stojí všude,“ popisuje Vánoce v Mladé Boleslavi Vodička. Jezdí, kudy se dá, ale stejně ne vždy projede. Na místo se vrací, dokud neuspěje. Někdy zase čeká třeba deset minut, než se vrátí řidič špatně zaparkovaného auta s blikajícími výstražnými světly. A směna se protahuje.
A aby ve sváteční atmosféře někdo chlapům ze společnosti Compag poděkoval, či aspoň pozdravil? „Tak nadávkou, lidé jsou o Vánocích spíš horší,“ shodují se.
Nejčastěji na ně křičí, když na chvíli zablokují průjezd, protože uklízí i tašky kolem kontejnerů plné papírů či jídla. Ty lidé odloží kamkoliv.
„Nosí je i do městských košů, třeba jen proto, že ušetří pár kroků. Další pak už všechno hází na chodník,“ říká čtyřiadvacetiletý Jan Vocásek, který je jako takzvaný košovkář vysypává.
Někdy prý dokonce lidé projíždějícím popelářům házejí tašky s odpadky z oken.

Vděk? Křik i kvůli hluku

„Z oken na nás také řvou, že děláme ve svátek bordel. Jenže kdybychom jej nedělali, byli by jím zavaleni oni,“ zlobí se popelář Jiří Vodička.
Práce o vánočních svátcích má ale podle něj velkou výhodu. Je jí tolik, že směna pěkně utíká. Přesto se jim prý zasteskne po pohodě u stromečku.
Že by tak nějaký jejich kamarád našel pod stromečkem zážitkový poukaz na Den s popelářem, to tedy vážně ne. „Jako že by ho dostal za trest?“ směje se Suchánek.