Čankovská je nyní pro chodce nebezpečná

Opravy chodníků ve městě jsou nutné a lidé s komplikacemi počítají. Někdy ale situace začne být nebezpečná. Jako na ulici Čankovská.

Ta má jen jeden chodník a ten je kvůli opravám v současné době rozkopaný po celé délce.
„Lidé jsou nucení chodit po silnici, kde je poměrně hustý provoz. Předpokládala jsem, že zde po dobu prací bude automaticky snížení rychlosti na třicet kilometrů. Firma, která opravu dělá, vyznačila sice nějaké náhradní trasy, kudy mají lidé rozkopanou část obcházet, ale když jdu do školky, navíc ještě s kočárkem, stejně se nevyhnu tomu, abych nešla po silnici,“ popisuje Vlasta Vodičková.
Silnice je poměrně frekventovaná, navíc rovná, takže řada řidičů si s dodržováním povolené padesátky příliš neláme hlavu. Navíc na levé straně ulice – ve směru od hasičárny k Rolavě – parkují auta, která ztěžují přecházejícímu rozhled o situaci na vozovce.
„Nejde jen o lidi, kteří tu bydlí. Do domu dětí na Čankovské chodí řada dětí na kroužky a náhradními obcházecími trasami se tam stejně nedostanou,“ upozorňuje Vodičková.
„Normálně řešíme takové situace značkou Přejděte na druhý chodník. Tady ale takovou možnost nemáme, protože druhý chodník tady není. Proto jsme ve spolupráci s policií a na jejich doporučení vyznačili alespoň náhradní trasy, kudy lze rozkopaný úsek obejít,“ vysvětluje stavbyvedoucí Jan Palaš.
Obcházecí trasy jsou vyznačené přímo u sídliště. Pokud ale někdo pěšky do Čankovské zabočí ze Sokolovské ulice, jedno, zda ve směru od keramické školy či zespodu, nemá na výběr. V silnici prostě jít musí. Když kolem něj padesátkou projíždějí auta, necítí se nejlépe.
„Jezdím často do Švédska. Jakmile se tam silnice přiblíží na dosah k domům, automaticky je rychlost omezená na třicet kilometrů. Navíc tam dodržování rychlosti policie kontroluje a případně dává pokuty,“ říká Vodičková.