Cappuccinové lázně aneb Jak chutnají Karlovy Vary po italsku
Časy kávy s lógrem jsou dávno pryč, karlovarským kavárnám dnes vládne cappuccino. „Není tak silné jako espresso, a tak ho lidé pijí o něco víc než oblíbené espresso,“ vysvětluje jeho úspěch Ladislav Lorenz, vedoucí kavárny v Puppu.
Kavárna, kterou v luxusním hotelu vede, prodá každý měsíc kolem sedmi stovek cappuccin. Proto dobře ví, že připravit tento italský nápoj ke spokojenosti znalce vyžaduje kvalitní suroviny i vyškolený personál.
„Kavárny při přípravě často chybují. Vytvářením špatné pěny, v množství kávy nebo v teplotě mléka,“ upozorňuje odborník, který pro Sedmičku otestoval cappuccina v sedmi vybraných kavárnách.
Legendární kavárna Elefenat na Staré louce patří k tradičním karlovarským kavárnám. Její interiér stále ještě připomíná nejlepší éru lázeňských kaváren.
„Pěkné posezení,“ pochvaloval si Ladislav Lorenz, sotva se po kavárně rozhlédl.
Cappuccino, které před něj číšník postavil, ho už ale nadchlo méně. „Vodové,“ nechal v ústech doznít jeho chuť.
Kritiku od něj sklidila i pěna, která je u cappuccina velmi důležitá. „Musí být bez bublinek,“ řekl s tím, že strukturou má připomínat vyšlehanou mléčnou emulzi. „Udělat pěknou pěnu u cappuccina ale není jednoduché,“ dodává.
Cappuccino nakonec zhodnotil jako průměrné.
Kavárna La Craperia sotva uspokojí zádumčivé intelektuály. Atmosféru ticha, ve které by mohli tříbit své myšlenky, jim nenabídne. Nachází se totiž v rušné části obchodního centra Varyáda a obsluha se tam musí otáčet. A i přesto přinesla odborníkovi Sedmičky cappuccino, které ho uspokojilo. „Pěna má velmi blízko k mléčné emulzi a drží na lžičce,“ vyzkoušel její vlastnosti.
Radost mu udělala i chuť. „Dobré, jemně nasládlé,“ chválil. Jeho zážitek z popíjení nápoje navíc umocnila i usměvavá obsluha. „V zásadě jsem spokojený,“ opouštěl Varyádu.
V drahovické kavárně Film Café u kina Drahomíra naladila Ladislava Lorenze příjemná obsluha. Horší už to ale bylo s původně italským nápojem. „Přijde mi prázdné, vodové. Chybí mu typická chuť,“ zhodnotil cappuccino. A znovu kritizoval i pěnu. „Je pórovitá. Čokoládový prášek na ní už to nezachrání,“ dodal.
Capuccinu z filmové kavárny nakonec dává čtyřku.
Srdíčko ze skořice zdobilo pěnu cappuccina v kavárně Piccolo na ulici T. G. Masaryka. „Skořice by měla být jen na vyžádání, někteří lidé na ni mohou být alergičtí,“ upozornil na zlozvyk českých kaváren.
Právě tady mělo cappuccino nejhorší pěnu. „Je velmi řídká a samá bublina,“ ukazoval redaktorovi. Samotný nápoj byl silný. „Cappuccino chce zkrátka praxi,“ usrkával z hrnku.
Kladně ale ohodnotil atmosféru. „Příjemně se tady sedí,“ rozloučil se.
Jen kousek odtud, v útulném prostředí kavárny Kavalerie, si pak objednal další cappuccino. A podruhé při jeho známkování sáhl ke čtyřce.
„To je voda,“ zkrabatil čelo, sotva se napil. Také tady cappuccino mělo špatnou pěnu, i když nazdobenou. Byla řídká, s bublinami. „Škoda, protože jinak se tady celkem dobře sedí,“ zamračil se.
Důvod k radosti mu však dal Café bar FooPaa na Jaltské ulici. „Takhle má cappuccino vypadat,“ zaradoval se, jakmile mu ho servírka přinesla. „Pěna je vyšlehaná bez bublinek a nápoj velice dobře chutná,“ ocenil ho. Stejně jako příjemnou obsluhu a moderní interiér.
Poslední z testovaných kaváren byl Café Bar Retro. „Pěna je samá bublina, ale chuťově je celkem dobré,“ oznámkoval trojkou zdejší cappuccino.
Jak poznat kávy z karlovarských kaváren:
Espresso
Klasické espresso se připravuje přibližně ze sedmi gramů jemně mleté kávy espresso. Typickým znakem espressa je zlatá, jemně melírovaná krémová vrstva, která nápoj korunuje. Slouží také jako základ pro mnoho dalších nápojů.
Ristoretto (ristreto)
Nejmenší espresso. Správně se připravuje ze stejné dávky mleté kávy jako klasické espresso, použije se ovšem pouze poloviční množství vody. Velmi silné a výrazně aromatické.
Macchiato
Do horkého espressa se přidává malé množství teplého našlehaného mléka. Vzniknou tak malé skvrnky (viz název macchiato). Silná káva.
Cappuccino
Skládá se z espressa, horkého mléka a mléčné pěny (na třetiny). Na pěnu někde dávají kakao, čokoládový dip nebo skořici.
Latté
Většinou dvojité espresso, do kterého se přidává velká dávka horkého mléka. V americké verzi se zjemňuje sirupy různých chutí, např. lískové ořechy, vanilka.