Carsharing čeká boom. Do deseti let mají příjmy vyrůst na šestinásobek

Služba DriveNow od BMW

Služba DriveNow od BMW Zdroj: Archiv E15

Carsharing neboli sdílení osobních vozů je byznys, který má budoucnost. Studie Navigant Research předpovídá, že do roku 2024 celosvětové příjmy vzrostou na 6,5 miliardy dolarů. Aktuálně se pohybují kolem hranice 1,1 miliardy dolarů.

Zatímco v současnosti je carsharing dominantní především v severní Americe, v roce 2024 ho vystřídá region Asie a Tichomoří (s celkovým podílem 34 procent), následovaný Evropou (32 procent). Severní Amerika by měla mít v roce 2024 podíl 23 procent, uvádí Navigant Research.

Carsharingové programy aktuálně existují ve třiceti zemích na pěti kontinentech. V současné době funguje po světě více než 40 carsharingových společností, které se starají o 2,4 milionu zákazníků.

Co stojí za stále rostoucí popularitou carsharingu? Poptávku žene jeho finanční výhodnost. A pak také to, že člověk nemá s autem žádné starosti. Prostě ho odstaví.

Automobilky: nadšení i pochyby

V Evropě se sdílení automobilů rozjelo naplno poměrně nedávno - v roce 2013. Někteří automobiloví výrobci totiž přece jen potenciál car sharingu oceňují. V Evropě jsou hlavními tahouny Daimler a BMW, kteří jsou aktivní i na americkém trhu. Přidává se rovněž Fiat.

Naopak zdrženlivější postoj zaujal Volkswagen. Sdílení aut testoval se svými vozy v Hannoveru a plánoval službu nabídnout v několika městech. Od skončení testů však nad novým byznysem pochybuje. Podle obchodníků automobilky z Wolfsburgu prý nebude rentabilní.

BMW (provozují službu DriveNow) a Daimler (Car2Go) zatím na sdílení aut vydělávají jen v některých evropských městech. Oba koncerny však shodně tvrdí, že zisk není hlavním cílem. Chtějí podchytit nové zákazníky, především mladé lidi.

BMW ve spolupráci s půjčovnami Sixt nabízí ve čtyřech německých městech a v San Francisku flotilu 2300 aut plus 110 elektromobilů. Právě od půjčování nejnovějších vozů poháněných akumulátory si automobilka slibuje, že si na ně zákazníci DriveNow zvyknou a později si je koupí.

Carsharing v Česku
Car sharing v Česku v poslední době prudce roste. Jak uvádí nedávno založená Asociace českého carsharingu, v Česku nyní jezdí více než 100 sdílených automobilů, které jsou k dispozici v pěti městech (Praha, Brno, Liberec, Ostrava, Plzeň). Ještě v roce 2010 jezdila po silnicích jen čtyři sdílená auta, tvrdí Asociace. V Česku prý převažuje model, kdy poskytovatel carsharingové systému dává k dispozici auta, jejichž je provozovatelem.