Carské hodování v Oyster baru

Příjemné posezení. Jednou z předností podniku je jeho přívětivý interiér navozující svěží a uvolněnou atmosféru

Příjemné posezení. Jednou z předností podniku je jeho přívětivý interiér navozující svěží a uvolněnou atmosféru Zdroj: Libor Budinsky

Příjemné posezení. Jednou z předností podniku je jeho přívětivý interiér navozující svěží a uvolněnou atmosféru
Dary moře. Ke specialitám baru patří ústřice na mnoho způsobů, krevety a humři
Dary moře. Ke specialitám baru patří ústřice na mnoho způsobů, krevety a humři
Dary moře. Ke specialitám baru patří ústřice na mnoho způsobů, krevety a humři
5
Fotogalerie
Na království ústřic můžeme přejmenovat Zdenek’s Oyster bar, relativně nový podnik na Starém Městě, který se zaměřil na prvotřídní produkty moře i na nejlepší kousky z francouzských vinných sklepů. Oyster bar vsadil na nejvyšší kvalitu, a pokud nemáte hluboko do kapsy, můžete tu hodovat jako car. Ostatně slovo car najdete v jídelním lístku hned několikrát (jmenuje se tak jeden druh ústřic i kaviár).

Skvělá atmosféra

Přestože v Oyster baru servírují luxusní lahůdky, není zde paradoxně jídlo a pití na prvním místě. Ještě důležitější je totiž mimořádná atmosféra, kterou tento malý podnik naproti kostelu sv. Jakuba vyzařuje. Přívětivý interiér, barové stoly a decentní hudba dělají z Oyster baru trendy podnik, který hned na první pohled zaujme velmi živým a osvěžujícím konceptem: prostě se tu jen tak v podvečer zastavit na skleničku šampaňského a pár ústřic, jak je to běžné třeba v Paříži. A opačně, právě ústřice jsou tím, co při žádné návštěvě Oyster baru nesmíte vynechat. Můžete si vybrat ze čtyř druhů, podle chuti i podle zkušeností. Ostatně na jídelním lístku se lze dočíst, co vás ve vybraném druhu čeká – třeba chuť argentinského steaku či ořechová dochuť.

Ústřice s kaviárem

Pokud ústřicím příliš neholdujete, určitě zvolte klasiku v podobě Marennes, které jsou svěží a nekomplikované. Pokud naopak ústřice milujete, pak je nejlepší ochutnat dva až tři druhy – křehké a lahodné Gillardeau či královnu ústřic Belon, která je minerální a příjemně nasládlá. Ústřice jsou servírované na klasické ledové tříšti se čtyřmi různými zálivkami. Jenže ty využijete až v případě, kdy si objednáte alespoň půl tuctu ústřic na osobu. Protože první „kousky“ jsou stejně nejlepší jenom tak, zakápnuté citronem či klasickou zálivkou se šalotkou. Naopak pokud chcete zažít poněkud rafinovanou chuťovou rozkoš, pak zkuste carskou ústřici obloženou carským kaviárem, kterou zapijete douškem šampaňského. Tak vypadají pravé gurmánské orgie.

Mísa mořských plodů

V Oyster baru můžete ochutnat klasiku v podobě vařených mušlí či plato malých i velkých krevet podávaných s domácí majonézou a koprovým aioli. Pokud po syrových ústřicích dáte přednost raději pečenému masu, vyzkoušejte plody moře, které jsou pečené na másle a olivovém oleji společně s česnekem, italským špekem a španělskou šunkou. Famózním zážitkem je pánev s kanadským humrem, krevetami a langustami, plná výtečného masa v lahodném sosu, do kterého si můžete namáčet grilovanou briošku.

Oyster bar není o žádném dlouhém a komplikovaném vaření, ale to, co nabízí, je dokonalé. Zvláště v kombinaci s působivým prostředím a lahodným šampaňským.

Rozkošný svět bublinek

Právě Oyster bar má totiž jednu z nejširších a nejreprezentativnějších nabídek šampaňského v Praze, takže si můžete vybrat mezi špičkovými blanc de blancs nejzvučnějších značek (Salon, Delamote) či zkoušet špičková ročníková cuvée. Pro zajímavost zde můžete ochutnat třeba prestižní cuvée L’Intemporelle (název znamená v překladu nadčasový), které se rozlévá v restauraci na Eiffelově věži. Šampaňské se zde dokonce používá i jako „zálivka“ na zmrzlinu – opravdu, jako dezert si můžete objednat misku citronového sorbetu zalitého sklenkou šampaňského podávaného na ledu, takže se zmrzlina hned nerozpustí a můžete si ji po lžičkách míchat se šampaňským, což je další poněkud rozmařilý a rafinovaný zážitek, který tu na vás čeká.

Z nabídky

Šest kusů ústřic Belon 630 korun, mušle Mariniere na klasický způsob 295 korun, plato malých a velkých krevet 495 korun, pečený kanadský humr 1250 korun, pánev s pečeným humrem, krevetami a langustami (pro dva) 2500 korun

E15 hodnotí

menu * * * *1/2
obsluha * * * *1/2
prostředí * * * * *
sociální zařízení * * * *
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * *1/2

hvězdička

+

dokonalá nabídka hned několika druhů špičkových francouzských ústřic

-

když se setmí, na vybírání masa z klepítek humrů a langust moc nevidíte

Kontakt: Zdenek’s Oyster bar Malá Štupartská 5, Praha 1, oysterbar.cz

Autor je publicista