Část nemocnice čeká demolice

Pavilon frýdecké chirurgie je zamčený. Důvod? Statik zjistil, že pohyb uvnitř není bezpečný.

Dvaaosmdesátiletý František Demeter má před sebou operaci kyčle. O situaci ve frýdecké nemocnici slyšel. „To znamená, že se tam neoperuje? Tak to asi budu muset do Ostravy, že?,“ táže se poněkud zmateně. I když je třetina nemocnice uzavřená kvůli riziku zřícení, nemusejí se pacienti bát. Svých operací se dočkají.

Chyba je v cementu

Pavilon je zavřený už rok a půl. Během přípravy na jeho rekonstrukci se zjistilo, že nosné zdi jsou z nekvalitního cementu. „Měli jsme tam centrální operační sály, chirurgii, ortopedii a urologii. Všechno se muselo ze dne na den uzavřít a přesunout jinam,“ říká ředitel Miroslav Přádka. Krajský úřad ho postavil před složitý úkol. Vymyslet strategii, co bude dál. „Začali jsme předělávat některé menší budovy, abychom zvýšili lůžkovou kapacitu. Bylo to neskutečně obtížné, ale s vypětím všech sil jsme to dokázali a navíc udrželi všechny lékařské obory. Díky tomu nemusíme pacienty posílat na operace jinam,“ upřesňuje Přádka.

Demolice se blíží

Chirurgický pavilon se bude demolovat. Sestřičky jej míjejí s poněkud pietním výrazem. „Aby to na nás nespadlo,“ špitají si mezi sebou za pochodu. Než půjde k zemi, musí stavbaři přeložit inženýrské sítěí. „Na podzim začneme a na přelomu roku bychom mohli začít bourat,“ přibližuje ředitel. Demoliční četa se ve čtvrtek pustila do likvidace staré vrátnice. Proč? Stála by v cestě těžké technice.
Variantu opravit starý pavilon krajští radní už před rokem zavrhli. Dnes už je na světě projekt na budovu novou. Náklady na její postavení včetně nové prádelny se pohybují okolo sedmi set milionů korun. Stavět se má v polovině příštího roku. Pacienti se nové chirurgie dočkají snad už v roce 2012.