Čechy bude do olympijského Londýna lákat Monty Python

John Cleese

John Cleese Zdroj: wikimedia.org

„Zdravíčko," pozdraví česky člen komediální skupiny Monty Python John Cleese maratonce probíhajícího kolem něj a jako správný britský gentleman mu nabídne čaj. To je jeden ze scénářů klipů, které budou od října lákat Čechy na olympiádu do Londýna.

Cleese přijel spoty natočit v rámci kampaně Žijeme Londýnem, která má mezi Čechy propagovat příští letní olympijské hry. „Za jeden den jsme stihli deset klipů,“ řekl dnes Cleese novinářům těsně před odletem z Prahy.

„Český a britský humor mají mnoho společného,“ myslí si Cleese. Klipy si dělají legraci z klasických klišé o Británii, kromě čaje o páté se v nich objeví i červené telefonní budky, klobouky nebo britský vynález - minisukně. Klipy se budou vysílat jen v České republice, v každém Cleese řekne nějaké české slovo.

Populární komik přijel do Prahy už v úterý, ve středu absolvoval kostýmní zkoušky, ve čtvrtek soukromou přípravu a v pátek stihnul natočit deset půlminutových spotů. „Panovala tam příjemná atmosféra,“ pochvaloval si Cleese s tím, že režisérovi Tomáši Mašínovi často stačil první ostrý záběr.

Zástupci Českého olympijského týmu, který spoty financuje, tak chtějí netradiční formou pozvat české diváky na olympijské hry. Cleese je prý totiž ztělesněním britského gentlemana, ale zároveň si ze sebe dokáže dělat legraci. Novinářům dnes řekl, že sporty, hlavně míčové hry, miluje, ale kdyby si mohl vybrat nějakou olympijskou disciplínu, byl by to skok o tyči. „Ale jsem na to moc vysoký a hubený,“ dodal s úsměvem jedenasedmdesátiletý herec.

Cleese proslul především jako člen skupiny Monty Python, ale byl také nominován na Oscara za scénář k filmu Ryba jménem Vanda. Zahrál si populární postavu „Q“ v bondovce Dnes neumírej a jednu z vedlejších rolí ztvárnil i v prvních dvou filmech o Harrym Potterovi. Spolupodílel se na řadě úspěšných komediálních seriálů.