Čelit útoku s chladnou hlavou

Daniel Glos učí ženy, jak se ubránit napadení. Využívá izraelskou bojovou techniku Krav Maga.

Přes dvacet let se Daniel Glos věnuje bojovým uměním. Držitel černého pásku ze Seiteda vytvořil pro Opavany jedinečný mix chvatů, díky kterým dokáží řešit konfliktní situace a ubránit se napadení. „Moje lekce sebeobrany kombinují několik bojových sportů, nejvíce prvků však pochází z izraelské Krav Magy. Tento způsob boje není sice nějak efektní a plný líbivých pohybů, jde ale o nejúčinnější způsob jak si poradit s agresorem,“ vysvětluje Glos. Zdůrazňuje, že při tomto způsobu sebeobrany jde hlavně o to nezranit se, zachovat zdrženlivost a reagovat účinně ve správný čas. „Techniky Krav Magy jsou celkem snadno pochopitelné, takže za tři měsíce cvičení je dokáže použít i člověk, který žádné zkušenosti s bojovým uměním neměl,“ pokračuje Glos, který ovládá také kung fu, ju-jitsu a základy juda.
Účinné praktiky, které nevyžadují žádný dlouhodobý nácvik, jsou vhodné také pro ženy a dospívající. „Na ženy bych se chtěl zaměřit. Jsou nejzranitelnější a na kurzech si nejenom zlepší fyzičku, ale naučí se ubránit konkrétním druhům napadení. Musí si to vyzkoušet, aby dokázaly být psychicky více v klidu, to je základ. K tomu dostávají praktické rady, jakým místům se vyhýbat a jak útoku předejít,“ dodává Glos.
Podle zkušeného bojovníka je důležité nenechat se při konfliktu vystresovat. „Chladná hlava je nejdůležitější. Pokud je člověk napadený, měl by účinně a nečekaně zasáhnout, udeřit nebo kopnout celým tělem, co nejhlasitěji zakřičet a jakmile se osvobodí, tak pryč,“ radí Glos s tím, že na podobné situace je dobré být připravený. Základy sebeobrany bude Daniel Glos předvádět lidem v úterý 14. září v tělocvičně Základní školy Krnovská. Kdokoli se pak může připojit do tříměsíčních kurzů na stejném místě vždy v úterý od osmi a ve čtvrtek od šesti hodin večer.