Centrum Flory Olomouc čeká příští rok rozsáhlá rekonstrukce

Ústřední pavilon Výstaviště Flory Olomouc čeká rozsáhlá rekonstrukce, kterou by měl podstoupit do konce příštího roku. Investice si vyžádá kolem 300 milionů korun. Území, kde se má budovat nové výstaviště, nyní zkoumají archeologové z organizace Archaia Olomouc. Koncem srpna by mělo proběhnout hodnocení nabídek stavebních společností. „Předpokládaná cena se pohybuje na úrovni 330 milionů korun. Ale vzhledem k tomu, že trh stavebních prací je velmi turbulentní, myslím, že se dostaneme s cenou o 25 procent níže,“ uvedl náměstek primátora Martin Major. Podotkl, že stavba je dotována z evropských fondů.

Hlavní pavilon A olomouckého výstaviště, který je v provozu od roku 1967, by se měl dočkat komplexní rekonstrukce. Z objektu bude zachován pouze železobetonový skelet, ostatní části budovy budou vyměněny, protože jsou v nevyhovujícím stavu. Pavilon bude také dobudován, současně s novou výstavní plochou o rozloze 1090 čtverečních metrů vznikne nová správní budova s restaurací. Obě budovy budou propojeny spojovací lávkou. Město bude investovat i do zlepšení přístupových cest k areálu a vybudování parkoviště pro zhruba 100 osobních aut a 11 autobusů. Součástí investice budou opravy chodníků, kanalizace či veřejného osvětlení.

Rekonstrukce pavilonu měla začít už loni. Zpozdily ji ale rozsáhlé přípravy, magistrát dokonce v polovině zpracování projektové dokumentace projekt zeštíhlil, uvedl Major. „Stavební práce by měly nyní začít v říjnu tohoto roku a měly by být dokončeny do konce roku příštího,“ doplnil. Výstaviště Flora Olomouc patří stejnojmenné akciové společnosti, jejímž stoprocentním vlastníkem je město. Historie výstaviště se datuje od roku 1966, kdy rozhodnutím Okresního národního výboru v Olomouci vznikla rozpočtová organizace Olomoucké výstavní sady.