Cenu benzinu neřeším. Jezdím na plyn

Po karvinských silnicích jezdí stále více aut na plyn. Lidé tak reagují na vysoké ceny benzinu.

Ceny benzinu stále stoupají vzhůru a blíží se čtyřiatřiceti korunám. A řidiči přemýšlejí, jak ušetřit.

Jednou z možností je přestavba auta na plyn. Ten je skoro o polovinu levnější než benzin. Litr vyjde řidiče asi na osmnáct korun. A to je důvod, proč letos na jaře firmám, které auta předělávají, rapidně přibylo zákazníků. „Plynové nádrže si lidé nepřidávají jen do favoritů nebo starších aut, ale dělali jsme třeba i porsche. Dnes už ani zdaleka neplatí, že by pohon plynem autu ubral na výkonu. Jediný rozdíl je v tom, že spotřeba plynu na sto kilometrů je asi o litr větší, ale stále je to polovina toho, co stojí benzin,“ informuje technik autoservisu z Karviné-Dolů Pavel Jung. V průměru platí lidé za přestavbu kolem pětadvaceti až třiceti tisíc korun.
Jung odmítá i obavy lidí, že by byl plyn nebezpečný. „To jsou jen neopodstatněné fámy. Nádoby na plyn mají posílený plášť a jsou odolnější než ty benzinové. Problém by mohl nastat jen tehdy, když vám ho do auta namontuje někdo načerno, kdo to ani pořádně neumí,“ doplňuje Jung.
O obrovském zájmu Karviňanů svědčí i to, že jediné dva servisy v Karviné, které plyn do aut montují, mají objednávky až do května. „Auto jsem si nechal předělat už dávno a jsem spokojený. Sice jsem musel investovat, ale rychle se to vrátí,“ říká Jakub Novotný.