Červené lampičky v Plzni zhasínají

Prostitutky šly s cenami dolů. Přesto jim zákazníků stále ubývá. Kvůli krizi i nepříznivému kurzu eura.

Ekonomická krize doléhá snad na všechny profese. Problémy mají dělníci i úředníci. A nejen oni. S mnohem nižšími výdělky se musí smířit i prostitutky. V Plzni, která bývala vyhlášeným rájem zejména pro Němce, kteří za erotikou rádi cestovali, se zavírají noční kluby i priváty.

Po revoluci byly žně

„Kšefty jsou v háji. Porevoluční dobu už nikdo nevrátí. Ta krize je už dlouhodobější. Projevovat se to začalo tak před deseti lety, kdy pomalu přestávali chodit Češi. Dlouho nás nad vodou drželi Němci, ale ti přestali chodit od loňského roku,“ říká majitel jednoho z nejstarších plzeňských nevěstinců. Tržby klesají i prostitutkám, kteří svou živnost provozují na vlastní pěst. V takzvaných privátech, což jsou zpravidla obyčejné byty v panelových domech uzpůsobené na různé sexuální praktiky. „Dříve se tu netrhly dveře, protože jsme byly vyhlášený privát. Teď chodí jen stálí klienti, kteří nás navštěvují už léta. Cizinci nechodí skoro vůbec, občas nějaký Ukrajinec nebo Slovák. Dříve bysme je vůbec nebrali, protože často přijdou přiopilí, teď musíme abychom se uživili,“ vysvětlila jedna z plzeňských prostitutek, která si nepřála uvést své jméno. S nočními kluby a priváty mizí také kněžky lásky z plzeňských ulic. Dříve vyhlášený sexuální ráj na Domažlické třídě rovněž bere za své. Určitě tomu napomohla i pět let stará vyhláška o regulaci provozování prostituce v plzeňských ulicích. Sama by však lehké děvy neodradila. To se podařilo až ekonomické krizi. „Když bychom porovnali počet výjezdů před pěti lety a v současnosti, tak je to teď rozhodně méně. Na Domažlické stojí prostitutek méně a nechce se jim riskovat pokuta, protože tolik za ten den někdy ani nevydělají,“ uvedl jeden z městských policistů, který byl u několika zátahů na prostitutky. Minimální pokuta prostitutku, která bude nejstarší řemeslo provozovat ještě před cedulí ohlašující konec Plzně, je tisíc korun. Ovšem i když je jim tato částka ze starny policistů „napařena”, lehké děvy si s ní hlavu nelámou. Ony ani jejich šéfové ji většinou nezaplatí. Podle internetových stránek, kterými disponuje drtivá většina klubů i privátů, musí jít prostitutky s cenami dost dolů. Tytam jsou doby, kdy braly za hodinovou službu dva tisíce korun. „Teď bereme tisícovku za hodinu. Je moc velká konkurence a stále méně zákazníků,“ dodala lehká děva.

Sex, drogy…

Ženy, které prodávají své tělo na ulicích, jsou v drtivé většině případů na drogách. Berou heroin i pervitin. „Myslíš, že by to šlo vydržet bez toho,” ptala se nedávno jedna z nich plzeňského soudce, když vypovídala v procesu s drogovým bossem Zdenko Kohutem. Stejně tak si to myslí i její kolegyně. Drogy jim prý pomáhají zvládnout náročné dny mezi tisícovkami aut.

Příhraničí krachuje

Úbytek nočních klubů není rozhodně případ jen Plzně. Například v Železné Rudě na Šumavě jich zůstala slabá polovina. Právě Železná Ruda a další příhraniční obce a města byly vždy baštou placeného sexu. „Rozhodně sem už nejezdí tolik Němců jako dřív. Může za to krize ale i kurz eura, který pro Němce není tak výhodný, aby museli za sexem jezdit do Čech,” řekl starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Ve dvoutisícovém městě zůstalo z více než dvacítky nočních klubů pouhých jedenáct. A i některé z nich přiznávají finanční problémy.