CES 2012 je za dveřmi. Budeme u toho

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab

Příští týden v Las Vegas začíná CES – gigantický veletrh spotřební elektroniky. A dostane se i na mobilní technologie. Na co se můžete těšit?

CES (Consumer Electronics Show) je největší veletrh spotřební elektroniky na světě. Již tradičně se koná začátkem ledna a firmy na něm představují novinky pro nadcházející rok. Pět let zpátky CES prakticky nebyl na „mapě mobilního světa“, ale zvláště v posledních dvou letech se to výrazně změnilo. CES je tak velký, že i když jsou mobilní technologie jen jednou z mnoha položek, výstavní plocha jim věnovaná je srovnatelná s barcelonským Mobile World Congressem. MWC se koná jen o několik týdnu později a hlavní mobilní hity budou představené až tam, ale CES nebude vypadat jako chudý příbuzný. Co čekat?

Tablety!

Z toho, co nás na MobilManii zajímá, budou nejvíce zastoupené tablety. I když se mluví o Windows 8 a jiných platformách, prim bude hrát kombinace Android 4.0 a čipset Nvidia Tegra 3. Jeden takový už se prodává – Asus Transformer Prime – a na letošním CES dostane nespočitatelnou konkurenci.

Zcela nový význam dostane výraz „levný tablet“. Ano, hodně levné placky jsme viděli i letos, ale pro jejich zpracování a výkon se nám z nich dělalo nevolno. Letos by to mělo být jiné. Standardem bude kapacitní displej a Ice Cream Sandwich. Honeycomb je paradoxně méně pravděpodobný, protože není Open Source.

Smartphony

Loni byly v módě dvoujádrové smartphony, letos to budou čtyřjádrové superphony a vidět by to mělo být už na CES. Zřejmě už tam začne závod o vládce mobilních čipů mezi Nvidií, Texas Instruments a Qualcommem. Co se dalších technologií týče, výrobci se budou předhánět v jemnosti displejů, NFC bude standardní funkcí a často se budeme potkávat s LTE – sítě příští generace jsou v Americe velký hit a který smartphone je nebude podporovat, jako by nebyl. Jaké konkrétní přístroje můžeme čekat?

Motorola je v USA doma a bude se chtít předvést. Jak asi naváže na loňsky hit – model Atrix s laptop dockem, který přemění smartphone na notebook? V pořadníku čeká na představení také Motorola Droid 4 s vysouvací QWERTY klávesnicí. Sony Ericsson představí novou vlajkovou loď – Xperii Arc HD (informace na MobilManii hledejte ve středu brzo ráno). LG už dnes láká na tiskovou konferenci a kromě ledniček bude řeč i o mobilních technologiích – Americké weby předpovídají premiéru modelu LG Revolution 2 (podpora LTE). Tisková konference se koná v pondělí v brzkých ranních hodinách (středoevropského času). V USA je silná také značka HTC, můžeme tedy očekávat další v řadě designově podobných smartphonů. Pozadu nebude chtít zůstat ani Samsung, ale nástupce kultovního modelu Galaxy SII nejspíše přijde až v únoru v Barceloně.

Na rozhraní smartphonů a tabletů stojí koncept Asus PadFone – tablet, který ožije až s vložením smartphonu (více zde). Vloni představený model s čipsetem Tegra 2 se na trh nedostal, letos by to mělo vyjít s Tegrou 3. Zraky jsou upřené také k Nokii a její plánované invazi do USA. Nejvíce se mluví o Windows telefonu Lumia 900, který se postaví na vrchol portfolia. Podrobné informace čekejte v úterý nad ránem.

Příslušenství

Je nefér, že v tomto článku ještě nepadlo jméno Apple. CES je globální událost, ale je v USA a USA patří Applu. Společnost samotná nevystavuje, ale bohatě to vynahradí firmy, které pro produkty se znakem nakousnutého jablíčka vyrábí příslušenství a aplikace. Je jim věnována plocha velká jako fotbalové hřiště, a to by bylo, aby se v té změti stánků nenašlo něco mobilmaniakálně zajímavého…

Budeme u toho

CES, to jsou také nejnovější hity ze světa počítačů, televizí, elektronických čteček a další a další. Zajímají vás i tyhle nemobilní hračky? Pak byste neměli minout článek Tomáše Holčíka na Živě.cz. CES je velkou událostí, a jestli se tam nedostanete (je to přece jen trochu zruky), sledujte Živě.cz a MobilManii, budeme se pro vás zjistit co nejvíce informací. Letos na vás budeme dva. Já si vezmu na starost především mobilní telefony a tablety, Tomáš Holčík pak všechno ostatní. Naše zpravodajství startuje již začátkem příštího týdne.