CES – veletrh ve znamení ultrabooků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Las Vegas V nevadské metropoli Las Vegas začal největší světový veletrh spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES). Akce s tradicí od roku 1967 letos přilákala většinu z předních výrobců spotřební elektroniky a řadu drobných firem, celkově přes 2700 vystavovatelů. Většina novinek se točí kolem nové generace tenkých notebooků, tabletů a chytrých televizí.

Lednový termín veletrhu nahrává k představení produktů, které utvářejí technologické trendy pro nadcházející rok. Jedním z takových trendů jsou ultrabooky, tedy velmi tenké přenosné počítače s vysokým výkonem. Rekordmanem z hlediska tloušťky nebo také „tenkosti“ se stal nově představený ultrabook od Aceru, který v nejužším místě měří jen patnáct milimetrů.

Ve velkém množství jsou zastoupeny také tablety, které pracují s novou verzí operačního systému Android nebo jsou připraveny na systém Windows 8 od Microsoftu.

Většina z nich je postavena na čtyřjádrových čipech Tegra 3 od Nvidie, k vidění jsou ale i stroje s výkonem běžného počítače postavené na nejnovějších procesorech Ivy Bridge od Intelu. Nemalou část výstavních ploch zabírají televizory. Tenký profil a technologie 3D u nich už nikoho nepřekvapí, letos je proto hlavním tahákem obsah.

Výrobci do televizí integrují systémy pro poskytování obsahu internetu. Často přitom sahají k řešení Google TV či přímo k operačnímu systému Android. Google má našlápnuto ovládnout televizní trh podobně, jako se mu to podařilo u chytrých telefonů.