Češi chtějí do Řecka. I přes Slovince

Juniorským házenkářům bude stát v cestě hlavně bronzový tým z evropského šampionátu.

Nové Veselí hostí další prestižní házenkářskou akci. Od pátku do neděle rozehrají kvalifikační turnaj o účast na mistrovství světa juniorské výběry Slovinska, Norska, Velké Británie a Česka. Systém turnaje je neúprosný. Na finálovém turnaji v Řecku si zahrají jen hráči vítězného týmu.

Češi se postupně utkají v pátek s Nory (17.00), v sobotu s Brity (16.00) a v neděli se Slovinci (16.00). Postupující bude známý nejpozději v neděli po půl šesté večer.

„Šanci máme. Myslím si, že Slovinci a Norové hrají na stejné úrovni, i když Norové na poslední mistrovství Evropy vůbec nepostoupili,“ říká reprezentant David Šůstek, zástupce novoveselské líhně.

Respekt je na místě. Slovinci na srpnovém evropském šampionátu získali bronz, zato český tým pod vedením trenérů Vojtěcha Srby a Pavla Pauzy skončil až čtrnáctý ze šestnácti účastníků. Jen s Velkou Británií teď nikdo příliš nepočítá.

Pro Sokol Nové Veselí je reprezentační akce dalším milníkem ve čtyřicetileté klubové historii. „Co se týká pořádaných akcí, je to vrchol našeho oddílu,“ vyzdvihuje mluvčí klubu Miroslav Chlubna.

Diváky láká na atraktivní podívanou. „Bude se hrát rychlá a pohledná házená, v juniorské kategorii ještě není tolik taktiky jako v mužích, přitom fyzicky i technicky už jsou na výši,“ dodává Chlubna.
Vstupenky na jednotlivé dny (dvojutkání) stojí pro dospělé 120 korun, děti zaplatí polovinu. Permanentky na všechny tři dny budou za 300 korun.

Už dopředu je jasné, že na zápasy českého týmu bude v hledišti s kapacitou 350 míst hlava na hlavě. A elektrizující kotel fanoušků požene Čechy za postupem. Právě bouřlivé prostředí, kterým je Nové Veselí v házenkářské komunitě proslulé, by mělo Čechům pomoci k letenkám do Řecka.

„O fanoušky se určitě budeme opírat, popereme se o postup,“ burcuje Šůstek. „Doufám, že se to povede, udělám všechno pro tým,“ slibuje spojka, která sbírá zkušenosti na hostování v extraligové Dukle Praha.

KVALIFIKACE MS JUNIORŮ

pátek 7. ledna

Slovinsko – Velká Británie (15.00)
Česko – Norsko (17.00)

sobota 8. ledna

Norsko – Slovinsko (14.00)
Velká Británie – Česko (16.00)

neděle 9. ledna

Velká Británie – Norsko (14.00)
Slovinsko – Česko (16.00)

vše sportovní hala, Nové Veselí