Česká herní aplikace se pere o ochrannou známku, v registraci ji předběhl internetový blog

Herní start-up Gamee

Herní start-up Gamee Zdroj: Gamee

Zleva: Božena Řežábová, Zakladatelka a ředitelka  projektu Gamee a Petra Janíčková, Zakladatelka a ředitelka pracovního portálu Pracezeny.cz
2
Fotogalerie

Aplikace Gamee nesmí v Česku používat své jméno. S registrací ochranné známky ji totiž předběhl vývojář Otakar Hobza. Platforma pro mobilní hry Gamee od investorů získala více než dva miliony eur. Stojí za ní tým českých vývojářů v čele s Boženou Řežábovou ze studia Cleevio.

Hobza serveru Lupa.cz řekl, že s názvem Gamee přišel čtyři roky před tím, než na trh vstoupila herní aplikace. Sám Hobza chtěl tento název využít pro svou bankovní platformu, k jejímu spuštění však nedošlo. Na doméně Gamee.cz Hobza provozuje pouze osobní blog.

Na něm uvádí, že během posledních dnů dostal úřední vyrozumění, na základě kterého může ochrannou známku používat pouze on. Oficiálně si značku Gamee nechal Hobza zapsat začátkem roku 2015, Úřad pro ochranu osobního vlastnictví však verdikt vynesl až nyní. Dodal také, že aplikace Gamee neoprávněným používáním poškozuje jeho zájmy na trhu.

Zástupci řečené aplikace však pro Lupu uvedli, že Hobza svým chováním jednal ve zlé víře a zaregistroval si známku až po vstupu Gamee na trh. Situaci komplikuje fakt, že aplikace si stejnou ochrannou známku nechala zapsat u Evropské unie. Platné jsou tak obě.

V této chvíli má však podle právníků rozhodovat, které ze zapsání je starší, což nahrává Otakarovi Hobzovi a jeho blogu.