Česká kuchařská prvotina uspěla ve světové soutěži

Martin Škoda se svou kuchařkou

Martin Škoda se svou kuchařkou Zdroj: CTK

Škoda nevařit - Kuchařka plná hudby Martina Škody obsadila třetí místo v kategorii kuchařských prvotin v celosvětové prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards. Podle výsledků zveřejněných na webu cookbookfair.com se do finále dalších kategorií také probojovali kuchaři z Česka.

Kromě Škodovy knihy se mezi sedmi nejlepšími v kategorii Asian (asijská kuchyně) umístila kniha Osm chutí Asie od Shahafa Shabtaye, šéfkuchaře pražské restaurace SaSaZu. Mezi pětku finalistů kategorie Japanese (japonská kuchyně) se dostala kuchařka Sushi - Doma krok za krokem, na které se podíleli Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu a šéfkuchař Marek Hora, člen World Sushi Skill Institute.

„Takový úspěch jsem nečekal! Bylo pro mne ctí usednout v jednom sále s tolika významnými lidmi z oboru gastronomie z celého světa. Pro mne jako studenta, kuchaře-amatéra, bylo třetí místo něčím snovým,“ zprostředkovalo Škodovu reakci nakladatelství Smart Press, které úspěšnou kuchařku vydalo.

Letošní ročník celosvětové soutěže, ve kterém soupeřili autoři kuchařek ze 171 zemí, vyvrcholil o víkendu v Paříži.

Škoda o své kuchařce říká, že je určena pro mladé s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Obsahuje recepty, fotografie, rady a tipy, k nimž se osmnáctiletý Martin postupem času dopracoval; každý recept navíc doplňuje song, který má při vaření navodit správnou atmosféru.