Česká průmyslová 3D tiskárna cílí na tržby ve stovkách milionů

3D tiskárna DeeRed

3D tiskárna DeeRed Zdroj: YSoft

Z rychle rostoucího globálního trhu tiskáren trojrozměrných předmětů si ukousne rovněž tuzemská skupina YSoft. S novou průmyslovou tiskárnou DeeRed cílí na tržby nejméně ve stovkách milionů korun.

Jen rok a čtyři měsíce po investici technologické společnosti YSoft do start-upu be3D uvádí společnost svou 3D tiskárnu nazvanou DeeRed na globální trh. Zánovní výrobní hala v Kralupech nad Vltavou je připravená posílat do světa nejméně dvacet kusů měsíčně. „Počítáme ale s růstem, jsme schopni kapacitu flexibilně navýšit zhruba čtyřnásobně,“ řekl deníku E15 generální ředitel YSoft be3D David Miklas.

Cena jedné tiskárny trojrozměrných věcí začíná na pětadvaceti tisících eur. To znamená, že při plném vytížení se roční tržby původem brněnské firmy mohou jen z 3D tiskáren pohybovat ve vyšších stovkách milionů korun. „Naším cílem je stát se předním globálním dodavatelem kompletních řešení pro 3D tisk v segmentu vzdělávání,“ dodal Miklas.

Uplatnění ve výuce

Tiskárna najde uplatnění mimo jiné v technicky zaměřených školách při praktické výuce. Prototypy s její pomocí již zhotovuje také dodavatel automobilek HBPO Czech. Trh s trojrozměrným tiskem zažívá celosvětově velký rozmach. Podle výzkumné společnosti Context loni meziročně vyskočil o 35 procent. Poradenská firma Smithers Pira odhaduje, že v roce 2025 tento byznys globálně převýší 49 miliard dolarů, tedy osminásobek současného stavu.

Pro YSoft, který se zaměřuje na dodávky inteligentních tiskových řešení pro firmy všech velikostí, je působení na mezinárodních trzích každodenním chlebem. Společnost spoluvlastněná generálním ředitelem celé skupiny Václavem Muchnou má byznys na všech kontinentech.

V rámci další expanze oznámil YSoft minulý týden také vznik vlastního inovačního centra. V Brně v něm najde uplatnění kolem čtyřiceti vysoce kvalifikovaných odborníků. Jejich úkolem bude testovat nejnovější technologie v podnikovém prostředí.