České O2 chystá spolupráci s Číňany, může vydělat na datech pro turisty

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

O2 Czech Republic a China Telecom Europe uzavřely tento týden memorandum o vzájemné spolupráci. Budou kooperovat v roamingových datových službách, zajišťování mezinárodního spojení či v poskytování služeb datových center.

Podle dnešních Hospodářských novin může O2 vydělat na poplatcích za data od zákazníků China Telecomu přijíždějících do Evropy a také se dostat k lepším cenám za mezinárodní datové spojení.

Operátoři chtějí společně řešit i rozvojové projekty v oblasti e-governmentu. „Partnerství s China Telecomem nám umožní využít naše know-how i v jiných regionech a přinese tak nové byznysové příležitosti. Tato forma spolupráce není ojedinělá, podobnou máme například se španělskou Telefónikou, kde spolupracujeme například řešení v oblasti bezpečnosti pro velké společnosti,“ uvedl generální ředitel O2 Tomáš Budník.

Smlouva byla podepsaná na dva roky. Podpis přišel zhruba tři týdny po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, při které se oznámily kontrakty na desítky miliard korun.