České obchody začínají přijímat platby čínskými kartami UnionPlay

Turisté v Česku

Turisté v Česku Zdroj: Euro Martin Pinkas

Počet čínských turistů v Česku rok od roku roste a čeští obchodníci hledají cesty, jak je přimět co nejvíce utrácet. Čeští a čínští bankéři se proto dohodli, že vybrané tuzemské obchody budou přijímat čínské platební karty UnionPay.

Na poli platebních karet se nejedná o nevýznamného hráče. UnionPay má více klientů než Visa či MasterCard. Za možností placení čínskými kartami v Česku stojí společnost Global Payments Europe. Ta zkušební provoz akceptace čínských karet spustila již v lednu. Testovací období nyní končí a po dohodě s provozovateli platebních terminálů přichází ostrý provoz.

Číňané patří v České republice k nejvíce utrácejícím turistům. Svou vášní pro nakupování předčí i Rusy, kterých kvůli ukrajinské krizi letos výrazně ubývá. Číňané jsou oblíbení mimo jiné u obchodníků v pražské Pařížské ulici. Podle údajů firmy Global Blue byla loni průměrná hodnota nákupu Číňanů 16 tisíc korun. Nakupují především luxusní a značkové zboží, na které jsou v Číně uvalena vysoká cla. Na celkových útratách zahraničních turistů ze zemí mimo Evropskou unii měli Číňané dvanáctiprocentní podíl.

Počet čínských turistů v tuzemsku v posledních letech rychle roste. Zatímco ještě před deseti lety nestáli statistikům ani za evidenci, loni už se jich v českých hotelech ubytovalo 164 tisíc. Meziročně to představuje dvanáctiprocentní přírůstek, což by se podle agentury CzechTourism mělo opakovat i letos.

Kvůli asijské poptávce se proto v posledních měsících intenzivně jedná i o přímém leteckém spojení z Prahy do Číny. Letiště Praha už dříve uvedlo, že vyjednává s čínskými leteckými společnostmi Hainan, China Eastern a China Southern. Podle ministerstva dopravy se zatím jako nejslibnější jeví spoj do Šanghaje.