České realitní kanceláře letos navzdory útlumu trhu plánují růst

Větší realitní kanceláře v letošním roce plánují růst prodejů i přesto, že trh se potýká s problémy. Kromě tradičního prodeje nemovitostí sází také na rozvoj nových oblastí byznysu, například na výkupy nemovitostí od lidí, kteří nesplácejí hypotéky. „Do konce roku 2012 plánuje Evropa realitní kancelář otevřít celkem 35 poboček v České republice a další pobočky v Evropě. V těchto měsících připravujeme otevření prvních poboček na Slovensku, v Polsku a máme rozjednanou spolupráci v pobaltských zemích,“ uvedl jednatel Evropy Michal Macek. Nyní má kancelář 25 prodejních míst.

Také někteří z větších konkurentů Evropy chtějí být letos podobně draví. „V roce 2011 jsme otevřeli 31 kanceláří. Letos otevíráme jednu pobočku týdně - máme v plánu jich za letošní rok otevřít zhruba 40,“ řekl Miroslav Jonáš, spolumajitel sítě M&M Reality, která má v současnosti 73 poboček. M&M Reality dýchá na záda největší tuzemské realitní síti RE/MAX. Česká část stejnojmenného amerického řetězce je z hlediska počtu poboček největším prodejcem nemovitostí v Česku, aktuálně má 124 kanceláří. Letos jich chce otevřít dalších 15, přibližně stejně jako v roce 2011.

Velký elán má také Century 21, která si s největší tuzemskou sítí konkuruje nejen v Česku, ale i na světových trzích. „Do konce příštího roku chceme být realitní jedničkou i v České republice, stejně jako je tomu ve většině vyspělých zemí,“ sdělil generální ředitel Century 21 Česká republika Aleš Mazgaj. Jeho síť má nyní 63 poboček. Loni jich v Česku otevřela 17, letos to má být 25 až 30 nových kanceláří.

V době, kdy jsou tradiční prodeje nemovitostí k bydlení jen stínem trhu z let před hospodářskou krizí, hledají realitní kanceláře v Česku nové obchodní příležitosti. Jednou z nich má být průnik do menších měst a získání klientů, kteří si zatím prodávají své nemovitosti sami bez zprostředkovatelů. „Velká příležitost pro expanzi je stále v takzvaném trhu bez realitky, který tvoří téměř 50 procent trhu,“ poznamenal mluvčí sítě RE/MAX Petr Frey. „Právě trh malých realitních kanceláří a soukromých prodejů mimo realitní kanceláře je nyní pro Next Reality příležitostí pro rozvoj,“ souhlasila mluvčí společnosti Next Reality Soňa Puchmertlová. Do menších měst chce zamířit také Century 21.

Značně roztříštěný český trh s nemovitostmi k bydlení se zhruba od roku 2005 začal významně proměňovat. Do Česka vstoupily zahraniční realitní sítě, které se netají cílem trh ovládnout. Průkopníkem se v roce 2005 stal RE/MAX, v roce 2008 ho následovala společnost Century 21. Zahraniční sítě musí ovšem čelit také významné domácí konkurenci. Tou největší je pro ně například M&M Reality holding. Ze zahraniční konkurence působí na tuzemském trhu ještě například Coldwell Banker.