Česko bude mít v Etiopii novou ambasádu. Z hlíny

Vítězný návrh české ambasády v Addis Abebě v Etiopii - autorky Jana Hájková a Kristína Boháčová Slovensko

Vítězný návrh české ambasády v Addis Abebě v Etiopii - autorky Jana Hájková a Kristína Boháčová Slovensko Zdroj: ČVUT

Vítězky kategorie O návrh české ambasády v Addis Abebě v Etiopii - zleva Kristína Boháčová a Jana Hájková s modelem ambasády postaveným z Lega
Jakub Vašek (ČR)
Tomas Rougier, Camila Ramayo (Argentina)
Stanislav Lenert (ČR)
Patrycja Czechowska (Polsko)
20
Fotogalerie

Studentky Kristýna Boháčová a Jana Hájková ze Slovenské technické univerzity mohou slavit. Vyhrály totiž speciální kategorii mezinárodní soutěže Inspireli Awards „Navrhni reálný projekt - Návrh ambasády ČR v Addis Abebě v Etiopii“.

Soutěž vypsalo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky společně s Fakultou stavební ČVUT v Praze, katedrou architektury. V kategorii návrhu ambasády se sešlo 281 projektů od 474 studentů z 38 zemí 6 kontinentů. Na návrhy, které postoupily do finále, se podívejte v galerii. 

„Ambasáda České republiky v Addis Abebě nás zlákala možností vyzkoušet si navrhování v zemi s úplně jiným klimatem, kulturou a historií. Jako zajímavý nám přišel i nápad mít projekt nejen jako školní práci, ale moci ho přihlásit i do soutěže s šancí na skutečnou realizaci,“ říkají vítězky. Na projektu společně pracovaly více než čtyři měsíce. Při práci používali mimo jiné Lego. Samotná realizace stavby by měla využívat pro Etiopii typický stavební materiál, hlínu.