Česko čeká zima plná lyžařských hvězd

Sezona světových pohárů v zimních sportech se blíží. A čeští fanoušci mají jedinečnou možnost vidět doma téměř všechny hvězdy.

Lukáš Bauer, Michal Šlesingr, Jakub Janda a další české hvězdy. Ale také Petter Northug, Ole Einar Bjoerndalen nebo Simon Amman, tedy největší světové hvězdy. To nejlepší, co světová lyžařská nebo biatlonová scéna nabízí, letos okusí český sníh. Domácí fanoušci mohou jásat. Česko v zimě hostí hned čtyři závody světového poháru.
Běžečtí lyžaři se představí v Novém Městě na Moravě, skokani v Harrachově a sdruženáři v Liberci. Sjezdařský slalomový závod ve Špindlerově Mlýně sice letos z kalendáře vrcholných akcí vypadl, zato je tu jiná velká událost a velká novinka. Nové Město na Moravě hostí od 9. do 15. ledna závody Světového poháru v biatlonu. Ten se naposledy na českém území jel v roce 1981 v Jáchymově, tedy téměř před jednatřiceti lety.
A divácká kulisa by měla být bouřlivá, stejně jako při závodech Zlaté lyže. „Věříme, že lidé přijdou, stejně jako na běžecké lyžování, které už má na Vysočině tradici,“ říká prezident Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík. „Jsem přesvědčený, že svými výkony k tomu pomohou i naši závodníci,“ dodal Fiřtík.
Největší českou medailovou nadějí bude na novoměstských tratích Michal Šlesingr. „Tratě se před světovým pohárem předělávaly a budou nové, takže vůbec nevím, jak mi budou vyhovovat. Ale na první pohled se zdají docela náročné,“ říká před startem nové sezony Šlesingr. Na domácí závody se biatlonista, který byl loni devátý v konečném hodnocení světového poháru, těší. „Je to určitě zajímavý podnik. Jeli jsme v Novém Městě mistrovství Evropy a letní MS, ale na světový pohár už, doufám, přijde dost lidí,“ říká Šlesingr. Přiznává ale, že neví, co má od domácího prostředí čekat. „Sám jsem zvědavý, jestli nás domácí trať a publikum sváže, nebo nakopne, věřím ale v to druhé. Takže se na závody do domácího prostředí těším,“ dodává nejúspěšnější český biatlonista posledních let.
Sezonu zimních sportů začnou v Česku skokané. Do Harrachova přijede světová elita už na začátku prosince. Loni odvál oba soutěžní dny vítr a pořadatelé doufají, že letos závodní víkend vyjde. Kromě dvou závodů jednotlivců by se v Harrachově měl uskutečnit i závod družstev.
Světový pohár v běhu na lyžích se do Česka vrací po dvouleté přestávce, naposledy bylo Nové Město součástí seriálu Tour de Ski. Nyní se Zlatá lyže pojede jako samostatný závod jednotlivců. Muže čeká třicet kilometrů klasicky, ženy poloviční trať. I kvůli vypsané délce bude jedním z největších favoritů Lukáš Bauer. Nové Město uvidí i závody štafet.

SVĚTOVÉ POHÁRY V ČESKU

Skoky - Harrachov

9. 12. Závod jednotlivců (můstek HS 142)
10. 12. Závod družstev (můstek HS 142)
11. 12. Závod jednotlivců (můstek HS 142)

Biatlon - Nové Město na Moravě

11. 1. Vytrvalostní závod žen
12. 1. Vytrvalostní závod mužů
13. 1. Sprint žen
13. 1. Sprint mužů
15. 1. Stíhací závody

Běh na lyžích - Nové Město na Moravě

11. 2. 15 km klasicky ženy, 30 km klasicky muži
12. 2. Štafety 4x 5 km žen a 4×10 km mužů

Severská kombinace - Liberec

25. 2. Závod jednotlivců (můstek HS 134 / 10 km)
26. 2. Závod jednotlivců (můstek HS 134 / 10 km)