Česko jako technologický hub? V Karlíně bude sídlit globální centrum Expedia

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Expedia

V zánovním kancelářském centru Corso Court v Praze v Karlíně vznikne nové globální centrum služeb americké cestovatelské korporace Expedia. Pro Česko to znamená stovky pracovních míst.

Developerská společnost Skanska Property Czech Republic uzavřela smlouvu na pronájem více než sedmi tisíc metrů čtverečních kanceláří ve svém projektu Corso Court v Praze 8.

Americká korporace Expedia, která provozuje světové cestovatelské weby typu Hotels.com nebo Hotwire.com, tam od listopadu vytvoří pro své celosvětové aktivity zbrusu nové podpůrné centrum. Na dotaz deníku E15 to potvrdila Skanska společně s Američany.

Expedia vznikla před dvaceti lety jako součást Microsoftu. Mezitím se ale společnost osamostatnila. Její akcie se obchodují na Wall Street. Tržby společnosti šplhají k šesti miliardám dolarů.

„Těším se na sledování další expanze Expedie v České republice,“ uvedla šéfka tuzemské části společnosti Skanska Property Marie Passburgová. Americká firma již v Praze kanceláře měla, ale menší, než si nyní pronajala. Navíc byla rozdělena do různých částí města v centrech Amazon Court a Gemini.

Radka Novak: Z České republiky se stává technologický hub

Pro developerskou odnož Skansky znamená kontrakt otevření cesty k prodeji Corso Court. Budova z dílny celebrity světové architektury Ricarda Bofilla totiž díky tomu bude plně pronajatá.

Přes polovinu ze sedmnácti tisíc metrů čtverečních tamních kanceláří si pronajala sama Skanska, když do Karlína sestěhovala všechny své tuzemské části.

Naposledy Skanska Property svůj model postavit, pronajmout a prodat předvedla před rokem na Smíchově s administrativním projektem Riverview. Také tam se developerovi podařilo přilákat jedno z center služeb globálních korporací, konkrétně farmaceutického obra MSD.

„Z České republiky se stává technologický hub,“ komentovala nedávno situaci na kancelářském trhu Radka Novak z poradenské firmy Cushman & Wakefield. Právě její tým se podílel na sjednání aktuální transakce na straně Expedie. Američanům pomáhala rovněž tuzemská advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. Skansku zastupovali právníci Wilson & Partners.

Marie Passburgová: Překvapilo mě, jak obtížné je koupit tady pozemky a něco na nich stavět