Českou burzu Bitcash prý napadl útočník a ukradl všechny bitcoiny

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Český bitcoinový trh dostal nepříjemný políček. Tuzemská burza Bitcash.cz, která s virtuální měnou obchoduje, byla podle informace jejích provozovatelů napadena hackery. Uživatelé Bitcash.cz tak pravděpodobně přišli o všechny bitcoiny (BTC). Provozovatelé webu později uvedli, že podávají trestní oznámení na neznámého pachatele.

Provozovatel stránek Bitcash.cz oznámil, že web byl napaden a všechny uložené bitcoiny tak zřejmě nenávratně ztraceny. Podle dřívějších informací E15.cz web spravoval na čtyři tisíce virtuálních peněženek a bitcoiny v hodnotě za více než dva miliony korun. Hodnota jednoho BTC se pohybovala v rozmezí 1800 – 2800 korun.

2982145:normal690:true:trueWebové stránky krátce po útoku

Jak uvedl server Živě.cz, případ mimo jiné odhaluje velkou nevýhodu bitcoinů. Na jednu stranu jde o zajímavou a výdělečnou alternativu peněžní platformy, na druhou stranu decentralizovaná a neregulovaná měna není pojistitelná, napsal web. Zatímco v běžné bance by měli střadatelé své vklady pojištěné, v případě ztráty bitcoinů s náhradou škody s velkou pravděpodobností počítat nemohou.

Krátce po hackerském útoku se na internetu rozšířil podezřelý e-mail, ve kterém prý údajný provozovatel žádá zaslání několika BTC na vymáhání škody.

Nekontrolovaná měna může lákat podvodníky

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetickou měnu „tiskne“ síť počítačů podle softwaru, který uvolňuje nové mince stabilním, avšak stále pomalejším tempem. Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Hodnota bitcoinu v letošním roce zaznamenala prudké výkyvy - z lednových 13 dolarů se na jaře vyšplhala až na 266 dolarů, během léta spadla 110 dolarů, ale aktuálně se hodnota kybernetické měny na největší burze Mt. Gox pohybuje už nad hranicí 350 dolarů.

ECB varovala před možným zneužitím

Evropská centrální banka uklidňuje, že díky svému omezenému napojení na reálnou ekonomiku nemohou ani velké výkyvy virtuálních měn narušit jejich finanční stabilitu. Banka ovšem upozorňuje, že bitcoiny mohou být kvůli absenci zákonného rámce snadno zneužity k podvodům či praní špinavých peněz.