Česku chybí plán rozvoje sítí. Bez něj nedosáhne na dotace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Česku hrozí, že pokud do konce příštího roku nepřijme národní plán rozvoje vysokorychlostních sítí, nedostane od EU žádnou dotaci na budování internetové infrastruktury. Předběžný termín pro dodání plánu vypršel v polovině letošního roku. Celkový objem dotace je 14 miliard korun. Během jednání hospodářského výboru sněmovny to uvedli ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Olga Letáčková.

Dosavadní verze navrhovaného plánu rozvoje mají podle Letáčkové závažné nedostatky. Mimo jiné neobsahuje zmapování stávající internetové infrastruktury nebo ekonomickou analýzu budování sítí. Podle náměstkyně je nevhodná i snaha ministerstva vnitra přesunutí čtyř miliard korun z programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost do Integrovaného regionálního operačního programu.

Podle Mládka panuje při přípravě plánu neshoda s podnikatelským sektorem i kompetenční spory s ministerstvem vnitra. Vnitro podle náměstka Jaroslava Strouhala navrhuje vytvoření národního koordinátora, který by nad rozdělováním části dotací dohlížel. Nově by to neměl být státní podnik vytvoření z odštěpného závodu ICT služby České pošty, ale přímo ministerstvo.

Hospodářský výbor sněmovny dnes požádal vládu, aby vyřešila kompetenční spory ohledně přípravy čerpání dotací a další otázky do konce listopadu.

Vládou schválený program Digitální Česko 2.0 počítá do roku 2020 s pokrytím celé populace internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Polovina Čechů má mít přitom internet s rychlostí 100 Mbit/s.