Český účet z Tegu: jediná medaile

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková Zdroj: ctk

Česká atletická výprava získala na mistrovství světa v Tegu jedinou medaili. Obstarala ji oštěpařka Barbora Špotáková. Druhým nejdelším hodem své kariéry vybojovala stříbro.

Poslední den šampionátu ozdobil jediný světový rekord, který v Tegu padl. Ve štafetě na 4 x 100 metrů se o něj postarala Jamajka s finišmanem Usainem Boltem. Nejpopulárnější atlet současnosti odjíždí z mistrovství světa se dvěma zlatými medailemi ze štafety a z dvousetmetrové trati. Nevyšla mu jen stovka, při níž byl ve finále diskvalifikován kvůli předčasnému startu. Světový rekord ve štafetě byl překonán o šest setin sekundy, jeho hodnota je nyní 37,04.

Český tým skončil stejným výsledkem jako při posledním šampionátu v Berlíně. I tam získala jediný cenný kov Špotáková, stejně jako letos odjížděla se stříbrnou medailí.

Po Špotákové dosáhli nejlepšího výsledku oštěpař Vítězslav Veselý, jehož dělilo od medaile 19 centimetrů, a výškař Jaroslav Bába. Oba skončili čtvrtí.

Největším zklamáním šampionátu byl z českého pohledu výkon Zuzany Hejnové v závodu na 400 metrů překážek. Češka patřila mezi favoritky, letos zaběhla druhý nejrychlejší čas na světě. Nedokázala ale načasovat formu na šampionát a skončila sedmá. Dalším českým neúspěchem bylo selhání oštěpaře Petra Frydrycha. Svěřenec Jana Železného patří mezi světovou špičku, ale v Tegu nepostoupil z kvalifikace.

Celkem si čeští atleti připsali sedm finálových účastí. „Finalisté závodili všichni skvěle, ale jsou tam samozřejmě i minusy. Nedá se jim ale nic vyčítat. Vím, že pro to udělali všechno, jen jim to nevyšlo,“ citovala ČTK šéftrenéra českého týmu Tomáše Dvořáka.