Českým šampionem je žernosecký tramín

Bílé prvenství. Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (vpravo) předává titul Šampiona
Františku Kupsovi, řediteli Žernoseckého vinařství, za Tramín červený, pozdní sběr 2009

Bílé prvenství. Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (vpravo) předává titul Šampiona Františku Kupsovi, řediteli Žernoseckého vinařství, za Tramín červený, pozdní sběr 2009 Zdroj: Pavel Zabrodsky

Vinařská oblast Čechy tvoří se svými 630 hektary vinic pouze přes tři procenta celkové domácí produkce. Je tak trochu zastiňována Moravou, ale díky mimořádně rozmanitému spektru půdních a klimatických podmínek nabízí řadu nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Mělníka až po Ústí nad Labem.

Uplynulou sobotu se mohla veřejnost seznámit na výstavě v Litoměřicích s nejlepšími víny z vinařské oblasti Čechy, které vybrala odborná komise v polovině června v prvním kole Národní soutěže vín.

„V Litoměřicích se sešla velmi zajímavá a pestrá sestava kvalitních moků. Porota tak mohla udělit pět zlatých, 11 stříbrných a jednu bronzovou medaili. Dle kvality a udělených bodů by bronzových medailí mohlo být dalších 21, ale pro zachování výlučnosti tohoto prestižního ocenění jsou medaile udělovány maximálně 30 procentům nejlépe hodnocených vín. Výrazná většina přihlášených vzorků tedy uspěla,“ komentoval vysokou kvalitu vín z vinařské oblasti Čechy Martin Půček ze Svazu vinařů ČR, který Národní soutěž vín za podpory Vinařského fondu pořádá.

Z celkem 57 vzorků byl vyhlášen Šampionem vinařské oblasti Čechy v Národní soutěži vín, nejvyšší soutěži vín v České republice, Tramín červený, pozdní sběr 2009 z Žernoseckého vinařství. Nejlepším červeným vínem zvolila porota víno Fratava, jakostní 2009 z Lobkowiczkého zámeckého vinařství.

Kromě kategorie bílých suchých a polosuchých vín a červených vín vybírala porota z přihlášených vzorků také nejlepší růžové víno, kterým se stalo Rulandské modré, 2010 z Vinařství v Troji, nejlepší bílé polosladké víno – Rulandské bílé, pozdní sběr 2007 České zemědělské univerzity v Praze a nejlepší sladké víno – Rulandské šedé, výběr z bobulí 2007 také z Žernoseckého vinařství, které tak zároveň získalo cenu za nejlepší kolekci vín soutěže.

Žernosecký tramínŽernosecký tramín

Třiatřicet nejlépe hodnocených vín navíc postupuje do dalších, už celostátních kol Národní soutěže vín, kde se budou ucházet o titul absolutního Šampiona ČR a umístění v Salonu vín ČR, stovky nejlepších vín pro daný rok vystavené ve státním zámku ve Valticích.

Autor je redaktor časopisu F. O. O. D.