Cesta do reprezentace přes Rusko

Litvínovan Jakub Petružálek si na pozvánku do reprezentačního výběru počkal déle, než hokejoví znalci předpokládali.

Když přiletěl hokejista Jakub Petružálek z Ruska kvůli srazu reprezentačního týmu před turnajem Karjala Cup, potěšil ho na domácí půdě nepřehlédnutelný zájem médií i fanoušků. Nováček v národním týmu si o něj řekl svými výkony, kterými si letos v dresu Amuru Chabarovsk podmaňuje Kontinentální hokejovou ligu. A neztratil se ani při svém reprezentačním debutu, v zápase se Švédskem dal dvě branky.

Z Litvínova odešel před pěti lety do zámoří, šanci lépe poznat nejlepší hokejovou soutěž ale téměř nedostal. Zabalil si tedy kufry a odjel do Finska, kde dokázal, že i se 177 centimetry výšky se lze prosadit jako útočník. Naplno své kvality odhalil nyní v ruské soutěži.

Okusil jste NHL, finskou soutěž i Kontinentální ligu. Jak se od sebe liší?

Jiná je mentalita lidí, ale hlavně styl hry. Finský hokej je podobný americkému, je rychlý. Rusko bych přirovnal k českému hokeji, ale s mnohem vyšší úrovní. Působí tam hodně hráčů se zkušenostmi z NHL a na hře je to znát. Zatím mi KHL vyhovuje ze všeho nejvíc.

V NHL jste odehrál jen dva zápasy, pak vás poslali na farmu. Nezanevřel jste na tu soutěž?

Soustředím se na současnou sezonu, a co bude příští rok, neřeším. Teď jsem se zabýval reprezentací a dál budu přemýšlet nad zápasy v Amuru. Jestli přijde nabídka z Ameriky, možná se nad tím pozastavím, ale to je daleko.

Vedete bodování hráčů v KHL. Čím to je, že jste se takhle prosadil až nyní?

Je to hlavně trenérem Hannu Jortikkkou, který mi dal prostor na ledě, přesně jak mi slíbil. Čím víc je hráč ve hře, tím víc může získat kanadských bodů. Kdokoliv čas na ledě dostane, body udělá. Kouč trénoval ve Finsku, takže věděl, jaký typ hráče jsem.

Rozmýšlel jste se, když přišla nabídka hrát v Rusku? Přece jen Chabarovsk je až u hranic s Čínou.

Nejprve jsem dostal nabídku z Rigy, ale trenér řekl, že mu nezapadám do koncepce týmu. Impulz, abych podepsal kontrakt v Chabarovsku, byl zájem právě trenéra Jortikky.

Začátek Kontinentální ligy zasáhla tragédie týmu Jaroslavle. Pocítil jste, že by to změnilo soutěž?

Herní systém to příliš nezasáhlo, ale dopad to mělo na všechny. Psychicky. Máme i jiný pohled na cestování. Jsme tým, který létá nejvíc. Na nejbližší zápas to máme pět hodin letadlem. Kluci o tom teď přemýšlejí jinak.

Létal jste v Americe i ve Finsku. Je to jiné v Rusku?

Služby a servis nemají v Rusku tolik propracovaný. Není to profesionální jako ve Spojených státech, kde vše jde rychle a plynule. Kdežto v Rusku občas čekáme o několik hodin déle, než je nutné.

Už jste se bál v letadle?

Ani ne. Co se má stát, stane se. Říkám si, že když je v letadle pětačtyřicet kluků, jsou piloti takoví profesionálové, kteří si nedovolí udělat chybu. Zatím jsem nezažil žádné kodrcání a nic podobného, ale kluci už vyprávěli.

Chabarovsk je téměř u Číny, jak se vám tam líbí?

Je to krásné město, obrovské. Velmi se rozvíjí. Je vidět, že mají peníze. Ale jsou schopni postavit novou fontánu, místo aby opravili zastaralou nemocnici. Čekal jsem, že tam bude hodně Číňanů nebo Japonci. Ale žijí tam hlavně Rusové s mongolskými kořeny.

Už jste si tam našel přáteletele?

To je jiné než ve Finsku. Tam byli lidé ohromně dobrosrdeční, s přáteli jsem v kontaktu pořád. Proto jsem se těšil s repre do Finska, protože slíbili, že přijedou. Ale v Rusku si dávám hodně velký pozor. Bude asi trvat dlouho, než se s někým spřátelím.

A co ženy?

To je jiná. V Chabarovsku jsou nádherné holky. Ještě pořád je tam nepoměr mezi ženami a muži od války. Holek je tam sedmdesát procent, proto si žádná nedovolí jít na nákup neupravená. Jsou pořád krásné, chtějí se dostat do Moskvy nebo někam pryč. Je to na nich hodně vidět.

Z českých hráčů záříte v KHL nejvíc, očekával jste, že konečně přijde pozvánka do repre?

To není tak, že konečně. Takové myšlenky nemám. Soustředím se vždy na klub, za který hraji. Tohle je bonus, takové zkrášlení sezony. Mile mě to překvapilo, protože nikdy nemám před sezonou obrovská očekávání.

Na přípravné turnaje Euro Hockey Tour většinou nejezdí úplně stejní hráči jako ti, kteří pak dostanou šanci na mistrovství světa. Myslíte, že máte šanci se v reprezentaci prosadit ?

Takhle to neberu. Myslím, že na tyhle turnaje by mělo jezdit víc hráčů z české extraligy, aby se mohli ukázat. Aby to pro ně byla přestupní stanice do jiných soutěží. Je zbytečné, aby na takovou akci jezdil Roman Červenka, Tomáš Rolinek a podobně. To jsou hráči, kteří mají nominaci na mistrovství světa jasnou a tady by zabírali místo mladým klukům.