Čeští 10Gbps.io jdou do dalších částí světa, doručují stovky gigabitů

Zdeněk Cendra

Zdeněk Cendra Zdroj: Tydenik Euro

Třetí a nejmladší společnost Zdeňka Cendry se rozrůstá do dalších částí světa. Koncem loňského roku jsme informovali, že podnik 10Gbps.io začíná nabízet servery s nesdílenými desetigigabitovými porty z datových center v Praze (TTC) a Atlantě (TelX). Nyní přibývají tři nové lokality s výhledem na brzké přidání dalších.

Od přelomu léta jsou v provozu také lokality v Amsterodamu (Telecity), Chicagu a Los Angeles (obojí TelX). Ještě letos pak má přijít Frankfurt a v druhé půlce roku také Singapur. „Tam bychom ještě trochu chtěli sladit cenovou hladinu, která je pořád v Asii za čistou IP konektivitu desetinásobná,“ říká Zdeněk Cendra.

10Gbps.io už je v měsíčním provozním zisku a s tržbami by se letos měla dostat na milion dolarů. Zákazníky jsou především společnosti zaměřené na živé streamování, doručování softwaru a fotografií a dalších obrázků. Jsou tedy velice podobní těm, kteří využívají doručovací síť CDN77, jež patří rovněž Cendrovi. Obě firmy ostatně v zahraničí často využívají společného zázemí.

Mladá firma nabízí několik cenových variant 10Gb serverů. Nejpopulárnější jsou tradiční 1U servery s 10Gb uplinkem a 300 TB měsíčního datového limitu v ceně. „V následujících dvanácti měsících bychom chtěli tlačit několik stovek gigabitů za sekundu v rámci datového toku v Evropě a Spojených státech,“ plánuje Cendra.

10Gbps.io využívá routery od Cisca a agregační switche od společnosti Arista. To je v současné době velice oblíbená firma, kterou často kvůli rychlosti využívají firmy na Wall Street a dalších burzách. Samotné servery jsou pak od SuperMicro.

Cendrova firma servery v Evropě nakupuje v Praze a po starém kontinentu je pak rozesílá. Ve Spojených státech se hardware nakupuje lokálně. V jednotlivých datových centrech má pak nasmlouvané partnery pro technickou podporu a podobně a zároveň využívá služby daného datového centra.