Čeští fotbalisté hrají v baráži také o stamiliony korun

Tomáš Rosický

Tomáš Rosický Zdroj: E15 Eduard Erben

Čeští fotbalisté v pátek zahájí závěrečný boj o účast na evropském šampionátu, který se hraje příští rok v Polsku a na Ukrajině. V baráži s Černou Horou však fotbalisté nebudou hrát jen o sportovní úspěchy. Účastníci mistrovství Evropy budou štědře odměněni také po finanční stránce.

Evropská fotbalová unie (UEFA) zveřejnila odměny, jež rozdělí mezi 16 účastníků turnaje. Celkem půjde o 196 milionů eur (4,9 miliardy korun), což je o 12 milionů eur více než na posledním mistrovství Evropy ve Švýcarsku a Rakousku.

Odměňování má podobnou strukturu jako třeba v Lize mistrů. Odměna týmům náleží už jen za účast na turnaji. Pokud čeští fotbalisté uspějí a postoupí z baráže, zajistí pro českou Fotbalovou asociaci minimálně osm milionů eur. Tolik UEFA vyplatí každému ze 16 celků, který se na mistrovství Evropy objeví.

Po vzoru Ligy mistrů budou týmy odměňovány i za dosažené výsledky. Každý celek, který se na turnaj probojuje, odehraje minimálně tři zápasy. Každé vítězství v základní skupině je ohodnoceno milionem eur, remíza půlmilionem. Postup ze základní skupiny do čtvrtfinále znamená zisk dalších dvou milionů, semifinále je oceněno třemi miliony eur. Finalisté si odnesou každý 4,5 milionu eur, mistr Evropy dostane navrch ještě tři miliony eur.

Srovnání příjmů z hlavních zdrojůSrovnání příjmů z hlavních zdrojů | uefa.com

Pokud by se některému z týmů podařilo vyhrát na mistrovství Evropy všechny zápasy, což je celkem šest utkání (tři v základní skupině, čtvrtfinále, semifinále a finále), získal by 23,5 milionu eur (587 milionů korun).

Novinkou pro příští šampionát je to, že UEFA finančně odmění i celky, které se v základních skupinách umístí na třetím nepostupovém místě. Třetí týmy ve skupinách dostanou jako „cenu útěchy“ jeden milion eur. UEFA to zdůvodnila tím, že chce motivovat celky pro případ, že je o postupujících do čtvrtfinále rozhodnuto dříve, než skončí základní skupina.

Zvýšení odměn vychází z odhadů zisku. UEFA očekává ve srovnání s turnajem z roku 2008 o něco vyšší zisk především z prodeje televizních práv. Celkem by měl šampionát vydělat 1,35 miliardy eur, z toho 62 procent přinese právě prodej vysílacích práv.