Čeští fotbalisté na Euru končí, domů je poslal Ronaldo

Christian Ronaldo se raduje z gólu

Christian Ronaldo se raduje z gólu Zdroj: ctk/ap

Čeští fotbalisté se s mistrovstvím Evropy loučí ve čtvrtfinále po porážce 0:1 s Portugalskem. Favoritovi zápasu zajistil postup mezi nejlepší čtyři mužstva turnaje gólem v 79. minutě hvězdný útočník Cristiano Ronaldo. Odmítl tak opakování scénáře z roku 1996, kdy Češi přes Portugalce na Euru v Anglii prošli dál. Týmu kouče Michala Bílka se dnes rozplynul sen o medaili, Portugalci si ve středu zahrají semifinále v Doněcku se Španělskem, nebo Francií.

Čeští reprezentanti po postupu z prvního místa základní skupiny Portugalcům hned ukázali, jak rychle roste jejich sebevědomí. Znovu se museli obejít bez zraněného kapitána Rosického, ale jeho nástupce a debutant na turnaji Darida rychle vstřebal hutnou atmosféru zápasu a dobrou kombinací pomohl k odvážnému nástupu českého týmu.

Portugalské legendy Eusébio s Figem se zadumaným výrazem v čestné lóži sledovali, jak jejich následovníci nemohou přejít přes dobře pracující český defenzivní blok. Hvězdný Cristiano Ronaldo už v osmé minutě nervozitu v táboře soupeře přiživil, když zuřil nad nepovedenou přihrávkou spoluhráče.

Češi, kteří v předchozím zápase nepovolili Polsku skórovat, lehce odvraceli dlouhé nákopy. V útoku zahrozili jako první, když na Daridův centr jen těsně nedosáhl Baroš.

Čtěte také:

Pravoslavné církvi se Euro nelíbí, lidé se prý chovají jako opice

Fretka z Charkova se s předpovědí mýlila jen u zápasu ČR - Rusko

Polští fanoušci na varšavském Národním stadionu spojili síly s českými a Bílkův tým si mohl užívat takřka domácí atmosféry. Po půlhodině Portugalci, kteří si na posledních čtyřech šampionátech pokaždé zahráli ve vyřazovacích bojích, začali mít převahu a do hlavní role se znovu pasoval Ronaldo. Tahoun Realu Madrid dal Čechům branku už na minulém Euru a také dnes ukázal svoji extratřídu.

Nůžkami nejprve mířil těsně vedle, v úplném závěru první půle napálil po obhození stopera Kadlece tyč a to samé zopakoval hned po přestávce. Na brankové konstrukci skončil i jeho trestný kop.

V tomto případě ještě Petr Čech Ronaldovu střelu zvládlV tomto případě ještě Petr Čech Ronaldovu střelu zvládl | ctk/apV tomto případě ještě Petr Čech Ronaldovu střelu zvládl

Portugalci vycítili šanci, ovládli střed pole a začali v hloubi české poloviny napadat soupeřovu rozehrávku. Střídající útočník Almeida dokonce hlavou skóroval, ale z ofsajdu. Brankář Čech výborně vytáhl Moutinhovu ránu. Po spolupráci s Ronaldem neuspěl ani Meireles, Čechův spoluhráč z Chelsea. Stoper Kadlec se blýskl znamenitým blokem proti střele Naniho.

Přetížená obrana českého týmu se jedenáct minut před koncem už rozpadla. Moutinho se uvolnil na pravé straně a jeho přesný centr tvrdou hlavičkou o zem poslal za Čecha Ronaldo, který se v rozhodujícím momentu odpoutal od beka Gebre Selassieho. Na turnaji dal už třetí gól, v minulém zápase dvakrát udeřil proti Nizozemsku, a dotáhl se do čela tabulky kanonýrů.

Zjevně unavený český tým už nenašel fyzické ani morální síly na případný zvrat. Češi poprvé v samostatné historii na Euru prohráli čtvrtfinálový duel. Náplastí pro ně může být, že postupem na šampionát a výsledky na něm vybojovali prémii dvanáct milionů eur (asi 306 milionů korun).