CETIN by měl v srpnu operátorům nabídnout dvounásobnou rychlost internetu

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově (na snímku z 20. dubna). Opustit chce nejen administrativní budovu, ale i technologický komplex včetně vysílací věže, která je jednou z dominant Prahy 3. Budova firmě už nevyhovuje z technologického i ekonomického hlediska

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově (na snímku z 20. dubna). Opustit chce nejen administrativní budovu, ale i technologický komplex včetně vysílací věže, která je jednou z dominant Prahy 3. Budova firmě už nevyhovuje z technologického i ekonomického hlediska Zdroj: ctk

Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) nabídne operátorům v polovině srpna rychlost připojení k internetu přes pevné linky až 80 Mbit/s, což je dvojnásobek dosavadního maxima. Zvýšení rychlosti firmě umožňují nové technologie, jako je takzvaný vectoring, nebo budování předsunutých ústředen blíže ke koncovým zákazníkům. V rámci zkušební nabídky si budou operátoři moci službu vyzkoušet do konce listopadu za nezměněnou cenu.

Na vyšší rychlosti přejde již od srpna společnost Český bezdrát, která uzavřela s CETIN novou smlouvu na příštích sedm let. Podle obchodního ředitele Petra Benýška zavede nové nabídky pro koncové zákazníky o rychlostech 80, 60 a 30 Mbit/s. Cena 80 Mbit/s se od dosavadní nabídky s nejvyšší rychlostí 40 Mbit/s bude lišit v řádu desetikorun.

CETIN začne vectoring, který odstraňuje vzájemné rušení linek v měděném vedení, nasazovat v druhé polovině roku na prvních deseti tisících přípojkách. V příštím roce jej pak zavede plošně. Vectoring umožní další zvyšování rychlost nad 100 Mbit/s. CETIN loni oznámil, že v příštích sedmi letech investuje 22 miliard korun, z toho zhruba polovinu do přístupových sítí. Buduje například nové optické přípojky, z nichž kolem 60 procent umísťuje v malých obcích do dvou tisíc obyvatel.

Česká telekomunikační infrastruktura vznikla loni oddělením sítí a datových center od O2. Jejím vlastníkem je investiční skupina PPF, která drží i 84 procent O2.