PPF prý zvažuje prodej O2. Firmu by to udrželo v akciových indexech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes

Finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera možná prodá svůj podíl v mobilním operátorovi O2. Alespoň to tvrdí obeznámené zdroje agentury Bloomberg. Ve hře je prodej menšinového podílu stejně jako celé společnosti. Případné provedení transakce je ovšem závislé na ceně, kterou by případný zájemce nabídl.

PPF v telefonním operátorovi vlastní od konce minulého roku 84procentní podíl. Zájem je prý jak o O2, tak o oddělenou infrastrukturní společnost CETIN, kterou PPF ovládá celou, píše Bloomberg.

Od rozdělení obou firem vzrostla cena akcií O2 Czech trojnásobně díky zvýšené ziskovosti. Konsolidovaný čistý zisk loni meziročně stoupl o 45 procent na 5,1 miliardy. Cenu akcií také zvýšilo říjnové rozhodnutí vyplácet akcionářům 90 až 110 procent čistého zisku.

Analytici J&T Banky si myslí, že se PPF může obávat vytlačení O2 z akciových indexů MSCI bankou Moneta. To by mohlo vést u O2 ke snížení počtu investorů z řad portfolií, která MSCI indexy sledují. Právě odprodej části akcií by tomu mohl zabránit.

Kdyby PPF prodala 15 až 35 procent podílu, „bude mít dostatečnou tržní kapitalizaci volně obchodovaného podílu,“ píše ve své analýze J&T Banka. Zároveň si ovšem ponechá většinu. To by sice podle analytiků mohlo vést ke krátkodobému snížení ceny akcií, dlouhodobě by ale snížení podílu mohlo být příležitostí pro zajímavou investici.

Akcie O2 na pražské burzeAkcie O2 na pražské burzeAkcie O2 na pražské burze|E15

V případě odkupu celého podílu přichází v úvahu zájemci z Evropy, ale i dalších kontinentů. Zájem o evropskou expanzi projevila mexická společnost America Movil, na konci dubna zase O2 zahájilo spolupráci s čínskou China Telecom.