ČEZ staví datacentrum v tušimickém areálu, investuje do něj půl miliardy

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Nové datové centrum u tušimické elektrárny nahradí čtyři stávající centra v Praze a Plzni. Díky levnější elektřině firma za provoz ušetří skoro polovinu nákladů.

Areál dosluhující hnědouhelné elektrárny Tušimice se změní v obří datové centrum. Skupina ČEZ, které elektrárna patří, do stavby jednoho z největších skladišť dat v Česku investuje až půl miliardy korun.

Za plotem elektrárny vyroste podle dokumentace pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí nová budova. V ní budou provozní úložiště s kapacitou dvě miliardy gigabytů. Pro zálohování bude vyčleněno dalších šest miliard gigabytů.

„Korporátní datové centrum bude sloužit nejen potřebám ČEZ ICT Services, ale celé Skupině ČEZ a bude konsolidovat naše IT technologie,“ říká mluvčí firmy Ladislav Kříž. Nahrazená datová centra ČEZ zavře a prostory využije k jiným účelům.

Provoz nového datového centra by měl být každý rok o 46 procent levnější než využívání dnešní infrastruktury

Provoz nového datového centra by měl být každý rok o 46 procent levnější než využívání dnešní infrastruktury. Velká část úspor vyplývá z umístění datacentra v areálu tušimické elektrárny.

„Bude mít nízké náklady na elektrickou energii. Jednak se blízkostí u zdroje eliminují ztráty na distribučním vedení, jednak nebudeme muset platit distribuční poplatky za elektrickou energii,“ dodává Kříž.

Poplatky za přenos a distribuci elektřiny tvoří zhruba polovinu ceny za elektřinu. Spotřeba elektrické energie přitom představuje více než 40 procent z celkových provozních nákladů datacenter. „Lokalita zajišťuje také vysoký stupeň bezpečnosti, protože je pod trvalým dohledem. V areálu jsou navíc k dispozici optické páteřní sítě provozované přímo ČEZ ICT Services,“ vysvětluje Kříž.