Cheb upřednostní rozvoj města směrem na západ

Město Cheb by se mělo v příštích letech rozvíjet spíše západním směrem přes bývalá kasárna na Zlatém vrchu místo jižním směrem k Hájům. Vyplývá to z připomínek vedení radnice ke konceptu nového územního plánu města. Právě bývalá kasárna a přilehlý Špitálský vrch by měly být oblasti, kde chce město podpořit výstavbu nových rodinných domů, řekl místostarosta Tomáš Linda (ODS). Zpracovatelé územního plánu předložili městu dvě základní varianty. Jedna počítá do budoucna s těžbou uhlí na Chebsku, druhá ne. "Přiklonili jsme se pochopitelně k té bez těžby uhlí," uvedl Linda.

Zatímco koncepce navrhovala využití pozemků na jihu města směrem na Háje a Svatý Kříž, město chce dát přednost směru na Špitálský vrch a dále směrem k přehradě Skalka. Podle Lindy i proto, že jižním směrem by bylo nutné vyjmout velkou plochu pozemků ze zemědělského fondu, s čímž nemusí státní orgány souhlasit. Jenže rozvoj území za bývalými kasárnami na Zlatém vrchu závisí na jejich využití. Přes ně by měla vést silnice, která celou rozvojovou oblast zpřístupní.

Do budoucna přitom město plánuje, že až se zastaví Špitálský vrch a město postoupí až k druhému břehu Skalky, měl by oba břehy spojit most přes přehradu a vytvořit tak vnitřní městský okruh. „“ dodal Linda. Využití kasáren na Zlatém vrchu ještě stále brání desetiletá blokace ministerstva financí na nekomerční využití areálu. Příští rok by ale měla skončit. Město pak plánuje partnerství se soukromým investorem, který by byl schopen přestavbu areálů zainvestovat.