Chevrolet Camaro ZL1 dostal kompresor a desetistupňový automat

Chevrolet Camaro ZL1

Chevrolet Camaro ZL1

Chevrolet Camaro ZL1
Chevrolet Camaro ZL1
2
Fotogalerie
Takhle výkonné a rychlé ještě žádné sériové Camaro nikdy nebylo. Nové ZL1 nabídne až 649 koní.

Chevrolet tvrdí, že nové Camaro ZL1 může prohánět nejpokročilejší sportovní auta na světě. Může to znít jako prázdné klišé, ale nové ostré Camaro má hodně potenciálu. Takovou kombinaci očekávaného komfortu, dynamiky a použitelnosti (a zřejmě i ceny) jinde asi nedostanete.

Chevrolet Camaro ZL1 dostal kompresorem přeplňovaný osmiválec LT4 z rodiny „small block“ o objemu 6,2 l. Ten na zadní kola, kterým s trakcí pomáhá samosvorný diferenciál, posílá výkon 477 kW (649 k) a točivý moment 868 Nm.

Základem je pořád mechanická šestistupňová převodovka s funkcí automatických meziplynů, ale řada zákazníků patrně zvolí nový desetistupňový (!) automat. Ten se vůbec poprvé dostává do Chevroletu právě v modelu Camaro ZL1 a do roku 2018 ho bud mít osm dalších modelů.

Tohle Camaro má ale tolik točivého momentu, že by si bohatě vystačilo s čtyřmi nebo pěti rychlostmi… Pokud jde o podvozek, ten je adaptivní a používá magnetoreologické tlumiče, které umí měnit svou charakteristiku každých 5 ms.

Jak je u podobných aut obvyklé, má nastavitelné jízdní režimy a Chevrolet počítá i s ostrým nasazením auta na okruhu. Tomu uzpůsobil brzdy a především chlazení důležitých komponent včetně převodovky a diferenciálu. Chevrolet má celkem 11 chladičů a automobilka zdůrazňuje, že není potřeba si za okruhové úpravy připlácet jako u konkurence.

Camaro ZL1, které dorazí i jako kabriolet, má také launch control a ve srovnání s přímým předchůdcem je o 90 kg lehčí. Hodnoty zrychlení nebo maximální rychlosti ještě nejsou známé, čeká se také na hodnocení spotřeby a emisí. Už teď je ale jasné, že majitelé budou platit v USA tzv. „gas guzzler tax“, tedy daň z vozidla s vysokou spotřebou.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz