China Mobile sníží podporu Applu a Samsungu. Nahrává tak čínským výrobcům

U zákazníků by mohl uspět například Xiaomi HongMi

U zákazníků by mohl uspět například Xiaomi HongMi

China Mobile plánuje snížit o dvě miliardy dolarů dotace, které poskytuje svým klientům na telefony od Applu a Samsungu. Největší čínský mobilní operátor tak nahrál levnějším čínským výrobcům, kteří očekávají zvýšený odbyt.

China Mobile v letošním roce zaplatí „jen“ 21 miliard jüanů (zhruba 3,4 miliardy dolarů), aby vyrovnal zákazníkům vysoké ceny za produkty Applu a Samsungu. Za první pololetí 2014 firma vyplatila 15,3 miliardy jüanů.

Operátor svým plánem zřejmě zahýbá s čínským mobilním trhem. Snížení podpory o celkem 38 procent totiž může významně urychlit růst tržního podílu u výrobců levnějších telefonů, jako je například Xiaomi nebo Lenovo. „S nižší podporou je jasné, že spotřebitelé se budou častěji rozhodovat pro levnější zařízení vyrobené místními firmami,“ uvedli analytici Bloombergu John Butler a Matthew Kanterman.

Akcie China Mobile jsou na čtyřletém rekordu

Náklady na dotované telefony iPhone nebo Galaxy jsou příliš vysoké a ovlivňují hospodářské výsledky China Mobile. Operátor tento týden reportoval výsledky za druhé čtvrtletí, přičemž vykázal již čtvrtý pokles zisku v řadě.

Akcie operátora v reakci na zprávu vzrostly o více než pět procent a přesáhly hranici 93 dolarů za kus. Takový výsledek cenné papíry firmy nepamatují od srpna 2008.

Vývoj akcií China Mobile za letošní rokVývoj akcií China Mobile za letošní rokVývoj akcií China Mobile za letošní rok | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Důelžitý trh pro Apple
Pro Apple je čínský trh největším co do příjmů po USA a Evropě. Americká společnost prostřednictvím China Mobile oslovuje sedmkrát více zákazníků než v případě amerického operátora Verizon Wireless. Apple se s China Mobile dohodl na distribuci iPhonů na přelomu loňského a letošního roku.